Przeprowadzone przez amerykański zespół z Harvard T.H. Chan School of Public Health badanie jest pierwszym na świecie, które analizuje tę zależność.
Wnioski z naszego badania potwierdzają zalecenia dotyczące stosowania roślinnych olejów, takich jak oliwa z oliwek - i sugerują, że te produkty nie tylko przynoszą korzyści sercu, ale także mózgowi. Wybieranie naturalnej oliwy z oliwek w miejsce innych źródeł tłuszczu, takich jak margaryna czy majonez, to bezpieczna decyzja, która może pomóc w zapobieżeniu śmiertelnej demencji.
– wyjaśnia dr Anne-Julie Tessier, autorka badania.
Demencja zbiera żniwo
W samych tylko Stanach Zjednoczonych, choroba Alzheimera, która prowadzi w końcu do śmierci, dotyka prawie 6 milionów ludzi. W Polsce to schorzenie dotyka 600 tysięcy osób.
Naukowcy podkreślają, że to pierwsze badanie, które analizowało zależności między dietą a śmiercią związaną z demencją. Wyniki oparte są na danych dotyczących 90 tysięcy Amerykanów przez okres 30 lat. Z tej grupy niemal 5 tysięcy osób zmarło na skutek demencji.
Sekretna moc oliwy z oliwek
Badanie wykazało, że osoby regularnie spożywające oliwę z oliwek w miejsce tłuszczów zwierzęcych ogólnie cieszyły się lepszym zdrowiem. Jednak oliwa również znacząco zmniejszała ryzyko zgonu z powodu demencji, niezależnie od innych czynników diety. Spożycie pół łyżeczki oliwy dziennie obniżało ryzyko o 28 proc. w porównaniu do osób, które nie spożywały jej lub jadły minimalne ilości. Zastąpienie łyżeczki margaryny lub majonezu oliwą zmniejszało ryzyko odpowiednio o 8-14 proc.
To sugeruje, że spożycie oliwy przynosi szczególne korzyści w kontekście zdrowia mózgu. Istnieje kilka potencjalnych mechanizmów działania
– przekonują badacze.
Wcześniejsze badania sugerowały co prawda korzystny wpływ oliwy na układ sercowo-naczyniowy oraz zdolności poznawcze, jednak jak dotąd naukowcom nie udało się zaprezentować jednoznacznych dowodów w tej kwestii. Przełom nastąpił dopiero za sprawą badań naukowców z Harvard T.H. Chan School of Public Health
Niektóre z przeciwutleniaczy zawartych w oliwie mogą przenikać przez barierę krew-mózg, co oznacza, że potencjalnie mogą działać bezpośrednio na ten organ. Możliwe jest także, że oliwa wpływa pośrednio na zdrowie mózgu, poprawiając krążenie krwi.
– tłumaczy dr Tessier.
Badacze przyznają, że prowadzone przez nich badanie miało charakter obserwacyjny, co oznacza, że nie daje absolutnego dowodu na to, że to oliwa chroni przed śmiercią związaną z demencją. Niemniej jednak, podkreślają, że wyniki są zgodne z obecnymi zaleceniami dietetycznymi.