PODMIANA - Przestają wierzyć w Trzaskowskiego » CZYTAJ TERAZ »

Ta dieta wspiera serce kobiet. Sprawdź, co warto jeść

Najnowsze badania wykazały, że dieta śródziemnomorska średnio o 25 proc. zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej, a także redukuje ryzyko śmierci u kobiet. Choroby układu krążenia odpowiadają na świecie za ponad jedną trzecią zgonów wśród kobiet.

Zdjęcie autorstwa Tholaal Mohamed z Pexels

Choć odpowiedni styl żywienia stanowi główną linię obrony przed tymi schorzeniami, to większość badań klinicznych obejmowała relatywnie niewielką liczbę kobiet lub nie brała pod uwagę różnic między płciami - zwracają uwagę naukowcy. Również obecne zalecenia dietetyczne nie uwzględniają płci.

Eksperci z University of Sydney (USA) przejrzeli prawie 200 badań, z których wybrali 16 najlepszych, aby znaleźć odpowiedzi na wspomniane zagadnienia.

Badania, prowadzone głównie w USA i Europie, objęły ponad 700 tys. kobiet w wieku od 18 lat, których zdrowie obserwowane było średnio przez 12,5 roku.

Wyniki wskazały, że ścisłe przestrzeganie tzw. diety śródziemnomorskiej o 24 proc. zmniejsza zagrożenie chorobą wieńcową oraz o 23 proc. - ryzyko śmierci z dowolnej przyczyny.

Dieta śródziemnomorska jest bogata w:

  • pełne ziarno,
  • warzywa,
  • owoce,
  • rośliny strączkowe,
  • orzechy,
  • oliwę z oliwek,
  • umiarkowane ilości ryb oraz owoców morza.

Za to zawiera niewiele tłuszczów zwierzęcych, czerwonego mięsa, nabiału i przetworzonej żywności.

Wśród ograniczeń uwzględnionych badań naukowcy wymieniają ich obserwacyjny charakter i oparcie na informacjach dostarczanych samodzielnie przez uczestników. Jednak nawet po usuwaniu kolejnych badań z puli wyniki nie zmieniały się, co wskazuje na ich moc.

Zdaniem australijskich specjalistów śródziemnomorska dieta może działać na kilka sposobów. Zawiera m.in. ochronne antyoksydanty i korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową. Przy tym wiele jej składników, takich jak polifenole, azotany, kwasy omega-3 czy błonnik, może osobno przyczyniać się do poprawy zdrowia. Korzystnie działa także niski poziom cukrów prostych.

Jednak mechanizmy wyjaśniające związek płci z działaniem tej diety są słabo poznane.

Specyficzne dla kobiet czynniki ryzyka chorób krążeniowych, w tym wczesna menopauza, stan przedrzucawkowy, cukrzyca ciążowa, czy dotyczące głównie kobiet czynniki, takie jak toczeń układowy mogą niezależnie zwiększać zagrożenie chorobami sercowo-naczyniowymi. Możliwe, że działania zapobiegawcze, takie jak żywienie według diety śródziemnomorskiej, wpływające na zapalenia i inne czynniki ryzyka, przynoszą inne skutki u kobiet, a inne u mężczyzn.

– piszą badacze.


 

 



Źródło: Niezalezna.pl, PAP

#dieta śródziemnomorska

MaŁu