Inflacja nieustannie rośnie, a wraz z nią wzrastają ceny produktów spożywczych. Jeszcze rok temu przygotowanie posiłku dla całej rodziny wiązało się z wydatkiem rzędu 50 złotych. Dzisiaj za ten sam obiad zapłacimy o 20% więcej. Jak oszczędzać podczas gotowania i jeść zdrowo?
Planuj zakupy i zrób listę produktów, które chcesz kupić
Każdemu zdarza się wejść do sklepu po kilka składników na obiad i wyjść z trzema torbami załadowanymi do pełna. Kuszą nas promocje, a półki sklepowe uginają się od towarów, ale dzięki liście zakupowej do koszyka trafi tylko to, co niezbędne. Ograniczymy w ten sposób wydatki, a przy okazji unikniemy wyrzucania jedzenia, którego nie zdążyliśmy zjeść przed upływem terminu ważności.
Dobrym nawykiem jest ustalanie menu na cały tydzień. Możemy przejrzeć gazetki z promocjami i stworzyć go na podstawie produktów z obniżonymi cenami. To zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż nieprzemyślany zakup artykułów w promocyjnej cenie z nadzieją, że może się przydadzą.
Zero waste w kuchni
Z badań przeprowadzonych przez PROM wynika, że Polacy marnują rocznie około 5 milionów ton żywności. Swój udział mają w tym restauracje i hotele, ale aż 60% odpadów pochodzi z gospodarstw domowych. Po części wynika to z braku przygotowania list zakupowych i ogromu jedzenia zalegającego w lodówce. Często zapominamy, że przy odrobinie fantazji, nawet z resztek można przygotować świetne posiłki i przekąski. I wcale nie potrzebujemy do tego tajemnej wiedzy kulinarnej.
Ogranicz zakup gotowych produktów
Wiele osób używa w swojej kuchni produkty wysoko przetworzone. Gotowanie jest wtedy szybkie i łatwe. Jeśli jednak chcemy realnie oszczędzić, część produktów bez trudu przygotujemy w domu. Zamiast gotowego sosu na spód pizzy, lepiej przygotować go samodzielnie. Pomidory w puszce i blender pozwolą zrobić to dosłownie w kilka minut.
Wypiekacz do chleba będzie świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą móc sięgnąć po świeży bochenek zawsze, gdy tylko mają na to ochotę.
Jedzenie na dowóz? Nie, dziękuję
Któż z nas nie skorzystał choć raz z opcji jedzenia na dowóz? To często ostatnia deska ratunku dla tych, którzy nie planują swojego menu z wyprzedzeniem i w porze przygotowania obiadu odkrywają, że w lodówce jest tylko światło. Niestety cierpi na tym domowy budżet. Koszt obiadu dla 4 osób z dowozem, to wydatek rzędu 150 zł – w tym budżecie można przygotować pełnowartościowe posiłki na dwa dni. Rozsądne planowanie menu i uzupełnianie domowych zapasów z tygodniowym wyprzedzeniem, w znacznej mierze pozwoli ograniczyć zamawianie posiłków.