Obecność określonych bakterii w mikroflorze jelitowej może wpływać na rozwój blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych - donoszą naukowcy z Uniwersytetu w Uppsali oraz z Uniwersytetu w Lund w Szwecji. Według wyników badań opublikowanych w czasopiśmie "Circulation", paciorkowce (Streptococcus) występujące w mikroflorze jelitowej mają powiązania z ryzykiem wystąpienia zmian miażdżycowych w tętnicach wieńcowych.
Blaszka miażdżycowa, składająca się głównie ze złogów cholesterolu i tłuszczów, stanowi kluczowy czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, takich jak zawały serca i udary mózgu. Proces zmian miażdżycowych prowadzi do zwapnienia ścian tętnic, co powoduje ich sztywność i ogranicza przepływ krwi. Pęknięcie blaszki może spowodować powstanie zakrzepu i zwężenie światła tętnicy, co w skrajnych przypadkach może doprowadzić do zawału serca lub udaru mózgu.
Badanie przeprowadzone przez szwedzkich naukowców objęło analizę mikroflory jelitowej w grupie 8973 osób w wieku 50-65 lat, które nie miały rozpoznanej miażdżycy. Do tego celu zastosowano sekwencjonowanie metagenomowe, czyli analizę genomu wszystkich bakterii obecnych w próbkach kału badanych osób. Jednocześnie, przy wykorzystaniu tomografii komputerowej z kontrastem, badacze obserwowali odkładanie się blaszek miażdżycowych w małych tętnicach wieńcowych.
Wyniki badań wykazały, że aż 64 gatunki bakterii obecnych w mikroflorze jelitowej miały powiązania ze zwapnieniem blaszki miażdżycowej, niezależnie od innych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Szczególnie silny związek zaobserwowano w przypadku dwóch gatunków paciorkowców, a mianowicie Streptococcus anginosus oraz Streptococcus oralis subsp. oralis, które występują w jamie ustnej.
Dodatkowo, obecność niektórych bakterii związanych z blaszką miażdżycową była skorelowana z obecnością wskaźników procesu zapalnego we krwi pacjentów.
Wykazaliśmy, że obecność w jelitach bakterii zasiedlających jamę ustną, zwłaszcza gatunków z rodzaju Streptococcus, ma związek z rozwojem blaszek miażdżycowych w małych tętnicach wieńcowych. Gatunki tych bakterii są powszechną przyczyną zapalenia płuc, infekcji gardła, skóry i zastawek serca.
– skomentowała współautorka pracy prof. Tove Fall z Uniwersytetu w Uppsali.
Przyznaje jednak, że konieczne są dalsze badania, aby potwierdzić, czy te bakterie rzeczywiście biorą udział w rozwoju miażdżycy tętnic.
Wyniki tej pracy badawczej sugerują, że skład mikroflory jelitowej może mieć wpływ na proces powstawania blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Zrozumienie tych zależności może w przyszłości pomóc w opracowaniu bardziej precyzyjnych metod profilaktyki i leczenia chorób sercowo-naczyniowych.