- Myszy, które spożywały aspartam, miały problemy z nauką relacji przestrzennych i deficyty pamięci.
- Skutki te były obserwowane nawet w przypadku niskich dawek aspartamu, odpowiadających 7 proc. dawki dopuszczalnej przez FDA dla ludzi.
- Naukowcy sugerują, że aspartam może powodować zaburzenia przetwarzania emocji, co może mieć wpływ na pamięć i uczenie się.
- Skutki spożywania aspartamu mogą być dziedziczone przez potomstwo.
Badacze z College of Medicine na Florydzie State University (USA) ostrzegają przed potencjalnymi skutkami spożywania aspartamu. Twierdzą, że potomstwo samców myszy, które spożywały ten słodzik, wykazywało trudności w nauce relacji przestrzennych oraz deficyty pamięci. Co ciekawe, zwierzęta te spożywały znacznie mniejsze dawki aspartamu niż te, które byłyby uznane za bezpieczne dla ludzi.
Aspartam (nie)bezpieczny dla ludzi?
Warto zaznaczyć, że Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) wcześniej uznała, że aspartam może zwiększać ryzyko chorób metabolicznych, sercowych i nowotworów, ale do tej pory nie wykazała ona wpływu tego substytutu cukru na funkcje poznawcze.
Niedawno ta sama grupa badaczy przeprowadziła badania, które sugerują, że spożycie aspartamu jest związane ze zwiększonym poziomem lęku u myszy.
Słodziki nie takie zdrowe? Długa lista skutków ubocznych aspartamu
Te dwie sfery - pamięć i odczuwanie lęku, do pewnego stopnia się pokrywają. Dla procesu uczenia się istotny jest bowiem składnik emocjonalny. Kiedy jest obecny, nasza pamięć jest lepsza, choć jest to dosyć odrębna funkcja i sieć neuronalna. Kolejnym interesującym aspektem, który zauważyliśmy, jest to, że skutki przekazywały się tylko na jedno pokolenie. Nie obserwowaliśmy ich u wnuków, a jedynie u potomstwa samców myszy. To jest istotny dowód na to, że tego rodzaju dziedziczenie zachodzi poprzez zmiany epigenetyczne, które wpływają na plemniki.
– informuje Pradeep Bhide, autor badania..
Bezpieczna dawka aspartamu to mit?
W badaniach myszy były podzielone na trzy grupy. Grupa kontrolna przez 16 tygodni pila czystą wodę. Druga grupa miała dodawany aspartam w ilości odpowiadającej 7 procentom dawki uznanej za bezpieczną przez FDA (w przeliczeniu na człowieka), a trzecia grupa dostawała aspartam w ilości odpowiadającej 15 procentom tej dawki.
Te same ilości aspartamu były wcześniej wykorzystywane w badaniach nad wpływem tego słodzika na lęki. W testach z użyciem labiryntu myszy z grupy kontrolnej szybko znajdowały wyjście, podczas gdy pozostałe zwierzęta potrzebowały znacznie więcej czasu. Co więcej, ich zachowanie wykazywało zmiany.
Zauważyliśmy, że te myszy używały innego sposobu na znalezienie wyjścia, chociaż w końcu je znajdowały. W jakiś sposób kompensowały swoje deficyty.
– mówi Deirdre McCarthy, współautorka badania opublikowanego w magazynie „Scientific Reports”..
Natomiast profesor Pradeep Bhide, główny autor badania sugeruje, że FDA powinna dokładniej zbadać potencjalne skutki działania aspartamu, uwzględniając perspektywę wielopokoleniową.
Ta kompensacja, jak twierdzą naukowcy, może przyjmować różne formy. Zwierzęta mogą nadal funkcjonować, ale potrzebują więcej czasu lub dodatkowej pomocy.
– wyjaśnia naukowiec.
Podsumowanie:
Aspartam jest szeroko stosowanym słodzikiem, który znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak napoje słodzone, gumy do żucia i desery.
Wyniki badania sugerują, że aspartam może mieć negatywny wpływ na pamięć i zdolności uczenia się.
Badacze postulują, aby FDA prowdziła dalsze badania nad skutkami spożywania aspartamu, w tym nad jego wpływem na funkcje poznawcze.