Suplementacja tauryny może mieć korzystny wpływ na zwierzęta, zwłaszcza w kontekście zdrowia i długowieczności. Szczegóły opisano w czasopiśmie „Science”. Tauryna jest aminokwasem obecnym w tkankach ludzkich i zwierzęcych, pełniącym wiele istotnych funkcji w organizmie.
Chociaż organizm może syntetyzować taurynę, jej produkcja często nie wystarcza, aby pokryć zapotrzebowanie. Dlatego można ją dostarczać organizmowi poprzez pokarm lub suplementy.
Tauryna (kwas 2-aminoetylosulfonowy) to aminokwas, który naturalnie występuje w tkankach ludzkich i zwierzęcych - głównie w mięśniach szkieletowych, sercu, mózgu oraz siatkówce oka. Z powodu budowy chemicznej nie tworzy wiązań peptydowych i nie wchodzi w skład białek, natomiast pełni wiele ważnych funkcji w organizmie.
Chociaż tauryna może być syntetyzowana przez żywe komórki, jej produkcja nie jest zwykle wystarczająca w stosunku do zapotrzebowania. Organizm może jednak wykorzystywać taurynę pochodząca z pokarmów – lub podawaną w postaci suplementów.
Taurynę zawierają:
Co prawda sporo tauryny zawierają niektóre napoje energetyczne, jednak nie są one dobrym źródłem tego aminokwasu – zawierają bowiem bardzo dużo cukru oraz inne składniki, których nadmiar może być szkodliwy.
Parminder Singh z Buck Institute for Research on Aging (USA) i jego międzynarodowi współpracownicy mierzyli stężenie tauryny we krwi w różnym wieku u myszy, małp i ludzi. Badania wykazały, że niedobór tauryny może przyspieszać proces starzenia się, podczas gdy suplementacja tauryną ma pozytywny wpływ na zdrowie i długowieczność zwierząt. Suplementacja tauryną odwróciła utratę tauryny związanej z wiekiem i poprawiła długość życia u robaków, gryzoni i innych naczelnych niż ludzie. Autorzy badania sugerują kontynuację badań nad wpływem tauryny na długość życia ludzi oraz potencjalnymi zagrożeniami związanymi z jej suplementacją.
W przypadku badanych myszy, małp i ludzi zaobserwowano spadek stężenia tauryny we krwi wraz z wiekiem. U myszy pozbawionych głównego transportera tauryny stwierdzono krótszą długość życia. Suplementacja tauryną odwróciła ten spadek i wiązała się ze zwiększeniem mediany długości życia u robaków i myszy. Podawanie 1000 miligramów tauryny na kilogram masy ciała dziennie wiązało się także z poprawą siły, koordynacji, funkcji poznawczych oraz spowolnieniem kilku kluczowych markerów starzenia.
W przypadku makaków królewskich w średnim wieku, suplementacja tauryną miała pozytywny wpływ na zdrowie kości, metabolizm i układ odpornościowy. Pomimo obiecujących wyników, konieczne są dalsze badania i próby kliniczne na ludziach, aby potwierdzić te efekty. Autorzy podkreślają również potrzebę uwzględnienia potencjalnych ryzyk związanych z suplementacją tauryny, choć dotychczasowe doniesienia sugerują niewiele zagrożeń.