Wegetarianizm może być w pewnym stopniu uwarunkowany genetycznie, wynika z obszernego badania przeprowadzonego na Northwestern University (USA). Odkrycia te rzucają światło na fakt, dlaczego większość ludzi wyraża chęć bycia wegetarianami, podczas gdy faktycznie niewielu z nich przekłada to na swoje codzienne nawyki żywieniowe.
Autorzy badania zwracają uwagę, że decyzja o rezygnacji z mięsa zdaje się mieć swoje źródło także w genach
Duży odsetek (od 48 do 64 proc.) tych, którzy deklarują wegetarianizm, w praktyce spożywa ryby, drób czy inne rodzaje mięsa. To sugeruje, że genetyka lub czynniki środowiskowe mogą mieć znaczny wpływ na ich wybory żywieniowe.
Naukowcy, aby zbadać znaczenie genetyki w kontekście wegetarianizmu, przeanalizowali dane dotyczące ponad 5 tys. osób konsekwentnie przestrzegających diety wegetariańskiej oraz prawie 300 tys. o zróżnicowanych nawykach żywieniowych. Informacje te pochodziły z projektu UK Biobank.
Analiza wykazała trzy konkretne geny ściśle związane z wegetarianizmem i kolejne 31, które potencjalnie mogą mieć z nim związek. Wśród nich dwie z trzech najważniejszych genów miały powiązania z metabolizmem tłuszczów i funkcjonowaniem mózgu.
Roślinne produkty różnią się od mięsa, zwłaszcza pod względem złożonych lipidów. Spekuluje, że niektóre osoby potrzebują składników lipidowych obecnych w mięsie, a jeśli ich genetyka sprzyja wegetarianizmowi, to są w stanie te składniki endogenicznie syntetyzować.
Co ciekawe, pomimo tego, że tylko 3–4 proc. ludzi w USA deklaruje się jako wegetarianie, badacze sugerują, że wielu z nich mogło się przyzwyczaić do spożywania mięsa, podobnie jak ktoś przyzwyczaja się do kawy czy alkoholu. Genetyka może odgrywać kluczową rolę w kształtowaniu tych preferencji.
Można wskazać na pewną analogię między potrzebą mięsa a przyzwyczajeniem do używek. Istnieje składnik, być może lipidowy, który sprawia, że ktoś odczuwa potrzebę spożywania mięsa.
Podsumowanie:
Warto podkreślić, że choć motywy etyczne czy religijne mogą być głównym impulsem do przejścia na wegetarianizm, dane z badania sugerują, że zdolność do przestrzegania tej diety może być ograniczona genetycznie. Badacze wyrażają nadzieję, że przyszłe badania pomogą w zrozumieniu różnic fizjologicznych między wegetarianami a nie-wegetarianami, co umożliwi dostarczanie spersonalizowanych zaleceń dietetycznych i poprawę substytutów mięsa.