20 marca został ustanowiony Dniem bez Mięsa w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych, a na przestrzeni kolejnych lat jego sława wykroczyła poza granice USA. Głównym celem tej inicjatywy było zwrócenie uwagi na fakt, że przemysłowa produkcja mięsa ma bardzo negatywny wpływ na stan planety, jest etycznie wątpliwa, a wegetariański jadłospis może być nie tylko smaczny, ale też pełnowartościowy.
Świętowanie od samego rana
Już za sprawą prostych przepisów każdy niedowiarek przekona się, że śniadanie bez mięsa może być doskonałym pomysłem na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Co więcej, wege śniadanie nie musi oznaczać mało atrakcyjnej kanapki z serem! Doskonale będzie smakować frittata z warzywami, np. kolorową papryką, cebulą i brokułami. A może czas na wytrawne gofry z twarogiem, rzodkiewką, rukolą, roszponką i ziołami? Z pewnością będą jawić się dużo atrakcyjniej niż parówki z keczupem.
Nowe podejście do kotleta
Dla wielu z nas obiad jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, gdyż jest okazją do zaprezentowania swoich kulinarnych umiejętności. Twoi domownicy uwielbiają klasyczne kotlety schabowe i mielone? Podczas Międzynarodowego Dnia bez Mięsa zaproponuj im smakowitą alternatywę!
Kotlety z kalafiora
Składniki:
Sposób przygotowania:
Rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie w 0,5 litra wrzątku. Wlej do garnka i dodaj cukier.
Podziel kalafior na różyczki i gotuj w bulionie przez 15 minut. Odcedź i rozgnieć widelcem na puree. Odstaw do ostudzenia.
Dodaj do masy kalafiorowej: jajka, 3 łyżki bułki tartej, koperek, kminek oraz gałkę muszkatołową. Dopraw pieprzem oraz solą.
Formuj nieduże kotleciki i obtaczaj w pozostałej bułce tartej.
Smaż je na złoty kolor, z obu stron, na gorącym oleju. Podawaj posypane siekaną natką pietruszki.
Wegetariański posiłek na specjalne okazje
Wielu przyzwyczaiło się do postrzegania niektórych produktów czy gatunków mięs jako produktów wykwintnych, idealnych do uświetnienia ważnej okazji. Chcąc zrobić wrażenie na gościach podczas uroczystej kolacji, często wybieramy owoce morza, jagnięcinę, cielęcinę czy polędwiczki wieprzowe.
Makaronowe gniazda bolognese
Składniki:
Sposób przygotowania:
W garnku z szerokim dnem, na rozgrzanej oliwie, podsmaż warzywa. Gdy zaczną się rumienić, dodaj Magic Mince The Vegetarian Butcher. Całość smaż 2-3 minuty, dodaj pomidory z puszki oraz Fix wymieszany w 100 ml wody. Wszystko razem gotuj 3-4 minuty, mieszając sos co jakiś czas.
Gniazda makaronu zanurz w gotującej się, osolonej wodzie. Makaron gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 2-3minuty, starając się, żeby zachował swój kształt. Ułóż go na sicie, żeby pozbyć się nadmiaru wody.
Następnie makaron ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, zrób w jego środku wgłębienie, umieść w nim dwa - trzy plastry awokado, sos bolognese, całość oprósz obficie tartym wegańskim serem. Całość piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 20 -30 min. do zarumienienia.
Makaron z roślinnym kurczakiem na ostro
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron według zaleceń producenta.
Na suchej patelni upraż orzechy, przełóż je na bok, a gdy wystygną, pokrusz z grubsza.
Na tej samej patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim czosnek chili, imbir, następnie dodaj warzywa, uprażone orzechy, olej sezamowy. Wszystko razem smaż chwilę, dodaj Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher. Mieszając cały czas, smaż kolejne 2-3 min.
Na koniec makaron z warzywami zalej Fixem Kurczak po Sznghajsku wymieszanym w 200 ml wody. Makaron dopraw do smaku sosem rybnym. Podawaj posypany szczypiorem, z cząstką limonki.
Rada: Orzechy możesz zastąpić ziarnami sezamu.