Nawrocki w wywiadzie dla #GP: Silna Polska liderem Europy i kluczowym sojusznikiem USA Czytaj więcej w GP!

Metabolit sprzyja niewydolności serca?

Niewydolność serca to stan, w którym serce nie może pompować wystarczającej ilości krwi i tlenu, aby zaspokoić potrzeby organizmu. Problem ten dotyczy około 6,2 miliona dorosłych Amerykanów, a w Polsce – około miliona osób. Naukowcy wykazali, że podwyższony poziom fenyloacetyloglutaminy (PAG), która jest ubocznym produktem procesu rozkładania białek pokarmowych przez drobnoustroje jelitowe, może być bezpośrednio powiązany zarówno ze zwiększonym ryzykiem, jak i nasileniem niewydolności serca.

Zdjęcie autorstwa MART PRODUCTION z Pexels

Leczenie niewydolności serca opiera się głównie na zmianie stylu życia (ograniczenie spożycia sodu) oraz przyjmowaniu leków.

Pomimo postępów w terapii niewydolność serca nadal jest jedną z głównych przyczyn zgonów i przyjęć do szpitali w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie. Badania te sugerują, że warto lepiej zrozumieć, w jaki sposób możemy modyfikować poziomy PAG i obniżać ryzyko niewydolności serca.
- powiedział współautor pracy, dr W. H. Wilson Tang z Cleveland Clinic Department of Cardiovascular Medicine.

Naukowcy z Cleveland przeanalizowali dane tysięcy pacjentów z dwóch niezależnych kohort badawczych, jednej z Europy, drugiej - ze Stanów Zjednoczonych. Jak się okazało, podwyższony poziom PAG był powiązany z ryzykiem niewydolności serca. Dalsze badania pozwoliły dzięki wprowadzeniu PAG do komórek serca w warunkach laboratoryjnych lepiej zrozumieć mechanizm stojący za związkiem PAG z niewydolnością serca.

Pomiar poziomów PAG we krwi może bardzo ułatwić przewidywanie, kto jest zagrożony niewydolnością serca. Dane przemawiają za tym, że udostępnienie tego testu klinicystom wzbogaci ich arsenał testów diagnostycznych w kierunku niewydolności.
- powiedział dr Stanley Hazen z Lerner Research Institute.

Zespół kierowany przez dr Hazena (który jest również kierownikiem sekcji kardiologii prewencyjnej) już w roku 2020 odkrył związek między PAG a chorobami sercowo-naczyniowymi, w tym ryzykiem zawału serca, udaru mózgu i śmierci. W najnowszym badaniu wykazano, że PAG działa na funkcjonowanie receptorów adrenergicznych na płytkach krwi, wpływając na takie funkcje, jak ryzyko krzepnięcia krwi.

Nowe odkrycia poprawiają zrozumienie przez naukowców, w jaki sposób mikrobiom jelitowy, poprzez poziomy PAG, jest powiązany z ryzykiem chorób serca - i nasuwają potencjalne sposoby modyfikowania ryzyka związanego z PAG poprzez interwencje, takie jak dieta i stosowanie beta-blokerów.

To badanie znacznie poszerza zakres możliwych powiązań między naszą dietą a tym, jak nasz mikrobiom jelitowy służy jako filtr naszej diety, wpływając na naszą podatność na rozwój różnych chorób. W tym przypadku drobnoustroje jelitowe tworzą metabolit z aminokwasu fenyloalaniny w białku dietetycznym, niekorzystnie wpływając na funkcję komórki mięśnia sercowego.
- wskazał dr Hazen.

 



Źródło: Niezalezna.pl, PAP

#niewydolność serca #mikrobiom jelitowy

MaŁu