GaPol: TRUMP wypowiada wojnę cenzurze » CZYTAJ TERAZ »

Lubisz winogrona? Sprawdź, dlaczego warto spożywać je regularnie

Winogrona wykazują zdolność do lepszej ochrony oczu przed wpływem wolnych rodników niż luteina, popularny barwnik roślinny stosowany jako suplement diety. Odkrycie to pochodzi z badania opublikowanego w czasopiśmie „Free Radical Biology and Medicine”.

Lubisz winogrona? Sprawdź, dlaczego warto spożywać je regularnie
Lubisz winogrona? Sprawdź, dlaczego warto spożywać je regularnie
Kai-Chieh Chan/pexels
  • Winogrona zawierają naturalne przeciwutleniacze, które mogą chronić oczy przed wolnymi rodnikami.
  • Wolne rodniki są czynnikiem ryzyka rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej (AMD), prowadzącego do utraty wzroku.
  • Suplementacja luteiną, innym naturalnym przeciwutleniaczem, również przynosi korzyści dla wzroku, ale w mniejszym stopniu niż winogrona.

Ta właściwość winogron sugeruje, że mogą one zwalniać bądź nawet zapobiegać utracie wzroku związaną z wiekiem, szczególnie z zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD). AMD to postępująca choroba, która polega na uszkodzeniu plamki żółtej, centralnej części siatkówki oka, odpowiedzialnej za wyraźne widzenie. Stanowi ona główną przyczynę utraty wzroku u osób w podeszłym wieku. Proces choroby znacznie przyspiesza stres oksydacyjny, czyli oddziaływanie wolnych rodników tlenowych na siatkówkę.

Zwyrodnienie plamki żółtej

W związku ze zwyrodnieniem plamki żółtej dochodzi do uszkodzenia komórek nabłonka barwnikowego siatkówki (RPE), które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu przy życiu fotoreceptorów, czyli komórek światłoczułych siatkówki, istotnych w procesie widzenia. W rozwoju choroby ważną rolę odgrywa odkładanie się złogów lipofuscyny, produktu ubocznego metabolizmu, w komórkach RPE.

Naukowcy z Uniwersytetu Fordham w Nowym Jorku przeprowadzili badania na myszach, które miały predyspozycje do rozwoju uszkodzeń siatkówki w starszym wieku, podobnie jak to ma miejsce u ludzi. Część myszy otrzymywała dietę bogatą w winogrona, część dodatek luteiny (roślinnego barwnika neutralizującego wolne rodniki), a reszcie podawano standardową dietę.

Winogron może uratować wzrok?

Wyniki pokazały, że dieta wzbogacona w winogrona chroniła myszy przed uszkodzeniem siatkówki spowodowanym przez wolne rodniki, co skutkowało zapobieżeniem ślepoty. Choć suplementacja luteiną również miała efekty, były one zdecydowanie mniejsze.

Analiza wykazała, że myszy na diecie z winogronami miały znacznie mniejsze odkładanie lipofuscyny w komórkach RPE, co skutkowało ochroną tych ważnych komórek i umożliwiało im optymalne funkcjonowanie.

Ochronne działanie winogron było wyjątkowe i przynosiło korzyści dla zdrowia wzroku w podeszłym wieku, nawet jeśli winogrona były spożywane wyłącznie w młodości. Badanie to potwierdza, że utrata wzroku związana z wiekiem wynika z kumulującego się stresu oksydacyjnego, którego źródłem są wolne rodniki tlenowe. Stosowanie diety bogatej w naturalne przeciwutleniacze, takie jak te zawarte w winogronach, zdaje się mieć bezpośredni korzystny wpływ na RPE oraz zdrowie i funkcjonowanie siatkówki.

– mówi dr Silvia Finnemann z Uniwersytetu Fordham w Nowym Jorku, główna autorka pracy.

Podsumowanie:

Najnowsze badanie wykazało dieta wzbogacona w winogrona chroni przed uszkodzeniem siatkówki pod wpływem wolnych rodników. Autorzy badania uważają, że dieta bogata w winogrona może spowalniać lub zapobiegać utracie wzroku związanej z wiekiem.

Regularne spożywanie winogron może być korzystne dla zdrowia oczu.

 



Źródło: Niezalezna.pl, PAP, sciencedirect.com/journal/free-radical-biology-and-medicine

#siatkówka oka #wolne rodniki #suplementacja luteiną #dieta bogata w winogrona #zwyrodnienie plamki żółtej

MaŁu