Winogrona wykazują zdolność do lepszej ochrony oczu przed wpływem wolnych rodników niż luteina, popularny barwnik roślinny stosowany jako suplement diety. Odkrycie to pochodzi z badania opublikowanego w czasopiśmie „Free Radical Biology and Medicine”.
Ta właściwość winogron sugeruje, że mogą one zwalniać bądź nawet zapobiegać utracie wzroku związaną z wiekiem, szczególnie z zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD). AMD to postępująca choroba, która polega na uszkodzeniu plamki żółtej, centralnej części siatkówki oka, odpowiedzialnej za wyraźne widzenie. Stanowi ona główną przyczynę utraty wzroku u osób w podeszłym wieku. Proces choroby znacznie przyspiesza stres oksydacyjny, czyli oddziaływanie wolnych rodników tlenowych na siatkówkę.
W związku ze zwyrodnieniem plamki żółtej dochodzi do uszkodzenia komórek nabłonka barwnikowego siatkówki (RPE), które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu przy życiu fotoreceptorów, czyli komórek światłoczułych siatkówki, istotnych w procesie widzenia. W rozwoju choroby ważną rolę odgrywa odkładanie się złogów lipofuscyny, produktu ubocznego metabolizmu, w komórkach RPE.
Naukowcy z Uniwersytetu Fordham w Nowym Jorku przeprowadzili badania na myszach, które miały predyspozycje do rozwoju uszkodzeń siatkówki w starszym wieku, podobnie jak to ma miejsce u ludzi. Część myszy otrzymywała dietę bogatą w winogrona, część dodatek luteiny (roślinnego barwnika neutralizującego wolne rodniki), a reszcie podawano standardową dietę.
Wyniki pokazały, że dieta wzbogacona w winogrona chroniła myszy przed uszkodzeniem siatkówki spowodowanym przez wolne rodniki, co skutkowało zapobieżeniem ślepoty. Choć suplementacja luteiną również miała efekty, były one zdecydowanie mniejsze.
Analiza wykazała, że myszy na diecie z winogronami miały znacznie mniejsze odkładanie lipofuscyny w komórkach RPE, co skutkowało ochroną tych ważnych komórek i umożliwiało im optymalne funkcjonowanie.
Ochronne działanie winogron było wyjątkowe i przynosiło korzyści dla zdrowia wzroku w podeszłym wieku, nawet jeśli winogrona były spożywane wyłącznie w młodości. Badanie to potwierdza, że utrata wzroku związana z wiekiem wynika z kumulującego się stresu oksydacyjnego, którego źródłem są wolne rodniki tlenowe. Stosowanie diety bogatej w naturalne przeciwutleniacze, takie jak te zawarte w winogronach, zdaje się mieć bezpośredni korzystny wpływ na RPE oraz zdrowie i funkcjonowanie siatkówki.
– mówi dr Silvia Finnemann z Uniwersytetu Fordham w Nowym Jorku, główna autorka pracy.
Podsumowanie:
Najnowsze badanie wykazało dieta wzbogacona w winogrona chroni przed uszkodzeniem siatkówki pod wpływem wolnych rodników. Autorzy badania uważają, że dieta bogata w winogrona może spowalniać lub zapobiegać utracie wzroku związanej z wiekiem.
Regularne spożywanie winogron może być korzystne dla zdrowia oczu.