Zapach moczu po spożyciu szparagów jest spowodowany metabolizmem substancji zawartych w tych warzywach. Wszystkich miłośników szparagów uspokajamy - a nie ma powodu do niepokoju. Zmiana zapachu moczu po zjedzeniu tych warzyw to zupełnie naturalny proces.
Głównym czynnikiem odpowiedzialnym za zmianę zapachu ludzkiego moczu po zjedzeniu szparagów jest kwas asparagusowy, który zawiera siarkę. Kiedy ten kwas jest metabolizowany w układzie pokarmowym, powstają związki, które łatwo są wydalane z organizmu wraz z moczem, nadając mu charakterystyczny zapach. Nie ma zatem nic nadzwyczajnego w tym, że zapach moczu po spożyciu większej ilości szparagów może przypominać woń gotowanej kapusty.
To za sprawą związków, które powstają w szlaku metabolicznym po spożyciu szparagów. Do tej pory zidentyfikowano cztery związki, które mogą potencjalnie odpowiadać za specyficzny zapach moczu: metanotiol, siarczek dimetylu, sulfotlenek dimetylu oraz dimetylsulfon (wszystkie zawierają w swojej budowie atomy siarki). Ale nie ma się jednak czego obawiać – to naturalny proces zachodzący w każdym organizmieWarto wspomnieć, że nie wszyscy ludzie są w stanie wyczuć ten zapach. Zależy to od polimorfizmu pojedynczego nukleotydu w genach receptorów węchu oraz od indywidualnych różnic genetycznych. Istnieje również grupa ludzi, którzy nie wytwarzają lotnych metabolitów kwasu asparagusowego, co powoduje brak charakterystycznego zapachu moczu po spożyciu szparagów. Mechanizm tego zjawiska nie został jeszcze wyjaśniony.
Kwas asparagusowy w takim stężeniu występuje tylko w szparagach – stąd jego nazwa (szparagi – łac. Asparagus). Sam zapach moczu pojawia się dość szybko, czasem nawet po 15-20 minutach od spożycia tych warzyw.
Pikanterii całej sprawie dodaje fakt, że nie wszyscy ludzie potrafią wyczuć ten specyficzny zapach. Ma to związek z polimorfizmem pojedynczego nukleotydu w genach receptorów węchu – innymi słowy: jedni mogą mieć taki gen, a drudzy nie. Ponadto istnieje grupa ludzi, którzy nie wytwarzają lotnych metabolitów tego kwasu, czego konsekwencją jest brak charakterystycznego zapachu moczu po spożyciu szparagów. Ten fenomen nie został jeszcze wyjaśniony.
Badanie zapachu moczu może być przydatne w diagnozowaniu chorób metabolicznych, ponieważ nieprzyjemny zapach mógłby wskazywać na objawy chorobowe. Jednak w przypadku spożycia szparagów nie ma nieprawidłowości w metabolizowaniu ich składników, więc jest to całkowicie bezpieczne.
Szparagi, zarówno zielone, jak i białe, są bogatym źródłem witamin A, B1, B2, C i E, oraz minerałów takich jak magnez, fosfor, wapń i żelazo. Zawierają także cenne składniki takie jak olejki eteryczne, asparagina, arginina, tyrozyna, flawonoidy (kempferol, kwercetyna i rutyna) i taniny. Posiadają one silne właściwości przeciwutleniające, immunostymulujące, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Podsumowując, specyficzny zapach moczu po spożyciu szparagów jest naturalnym efektem metabolizmu substancji zawartych w tych warzywach i nie powinien budzić niepokoju.