Badanie przeprowadzone przez naukowców z Scripps Research Institute i włoskiego Universita di Bologna sugeruje, że nadmierne spożycie alkoholu może przyspieszyć spadek funkcji poznawczych u zwierząt genetycznie podatnych na chorobę Alzheimera. W badaniu wykorzystano myszy genetycznie predysponowane do tej choroby, eksponując je wielokrotnie na alkohol przez kilka miesięcy, aby naśladować narażenie na alkohol u osób z zaburzeniami związanymi z używaniem alkoholu (AUD).
Okazało się, że powtarzające się zatrucie alkoholem prowadzi do zmian w ekspresji genów w mózgach myszy, wskazujących na postęp choroby Alzheimera. Myszy narażone na alkohol wykazywały coraz gorsze wyniki w uczeniu się i zapamiętywaniu wzorców przestrzennych, a objawy upośledzenia funkcji poznawczych ujawniały się we wcześniejszym wieku niż zwykle.
Dodanie (wpływu) etanolu do podłoża genetycznego choroby Alzheimera przyspiesza ją o kilka miesięcy lub kilka lat.
Badanie wykazało również, że ekspozycja na alkohol wiązała się z powszechnymi zmianami w ekspresji genów w korze przedczołowej mózgu myszy. Myszy narażone na alkohol miały wyższą ekspresję genów związanych z pobudliwością neuronów, neurodegeneracją i stanem zapalnym, nie tylko w neuronach, ale także w komórkach pomocniczych, takich jak astrocyty, mikroglej i komórki śródbłonka.
Naukowcy spekulują, że mechanizmy postępu choroby Alzheimera, które odkryto w wyniku tego badania, mogą mieć ogólne zastosowanie i pomóc w zrozumieniu tej choroby nawet bez spożywania alkoholu. Badacze planują również przeprowadzenie dalszych badań, aby zbadać wpływ spożywania alkoholu na początek i postęp choroby Alzheimera bez genetycznego obciążenia.
Chociaż omawiane badanie koncentrowało się na genetycznie uwarunkowanej chorobie Alzheimera, zespół planuje w przyszłości zbadać, czy spożywanie alkoholu wpływa również na początek i postęp sporadycznej choroby Alzheimera przy braku genetycznego obciążenia.