Czy wiesz, że…
Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Pochodzi z Azji Środkowej, ale z powodzeniem uprawiany jest na całym świecie w liczbie 300 odmian.
Olejki eteryczne zawarte w czosnku przyczyniają się do zwalczania przeziębień i infekcji. Czosnek wzmacnia odporność oraz niszczy wirusy, bakterie i grzyby jako naturalny antybiotyk. Przez zielarzy i zwolenników naturalnego sposobu odżywiania uważany jest za cud natury. Dla zdrowia najlepiej spożywać go w surowej postaci – pod wpływem obróbki termicznej traci cenne właściwości.
Aromat czosnku jest jego walorem, ale i przekleństwem, bo powoduje nieprzyjemny zapach z ust. Zneutralizują go: tłuste mleko, natka pietruszki, goździki, surowe jabłka lub sok z cytryny.
Ostatnim odkryciem szefów kuchni jest czosnek czarny, powstający w wyniku fermentacji czosnku białego. Polega ona na poddawaniu czosnku białego wysokiej temperaturze i wilgotności przez kilka tygodni, przez co zmienia on konsystencję i kolor, stając się ciemno-brązowy lub czarny. W ten sposób czosnek zyskuje słodko-pikantny smak, mniej ostry w porównaniu z wersją klasyczną.
300 g makaronu Pappardelle
750 g świeżego szpinaku
200 g śmietany 30%
2 niewielkie cebule
4 ząbki czosnku
1/2 strąka papryczki chili
100 g tartego parmezanu
sól i pieprz
Czas 30 min
Koszt 20 zł
Łatwe
Porcji 2