Moskwa „j…e” PiS. Rosyjskie służby w wulgarnej akcji PO » CZYTAJ TERAZ »

Wielka moc w niepozornej główce

Jest warzywem, przyprawą i rośliną leczniczą jednocześnie. Obok soli i pieprzu stanowi jedną z najpopularniejszych przypraw niemal w każdym zakątku na ziemi. Nawet ci, którzy nie przepadają za zapachem czosnku, doceniają jego właściwości.

czosnek
czosnek
Zdjęcie ilustracyjne - Pixabay

Czy wiesz, że…

Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Pochodzi z Azji Środkowej, ale z powodzeniem uprawiany jest na całym świecie w liczbie 300 odmian.

Olejki eteryczne zawarte w czosnku przyczyniają się do zwalczania przeziębień i infekcji. Czosnek wzmacnia odporność oraz niszczy wirusy, bakterie i grzyby jako naturalny antybiotyk. Przez zielarzy i zwolenników naturalnego sposobu odżywiania uważany jest za cud natury. Dla zdrowia najlepiej spożywać go w surowej postaci – pod wpływem obróbki termicznej traci cenne właściwości. 

Aromat czosnku jest jego walorem, ale i przekleństwem, bo powoduje nieprzyjemny zapach z ust. Zneutralizują go: tłuste mleko, natka pietruszki, goździki, surowe jabłka lub sok z cytryny. 

Ostatnim odkryciem szefów kuchni jest czosnek czarny, powstający w wyniku fermentacji czosnku białego. Polega ona na poddawaniu czosnku białego wysokiej temperaturze i wilgotności przez kilka tygodni, przez co zmienia on konsystencję i kolor, stając się ciemno-brązowy lub czarny. W ten sposób czosnek zyskuje słodko-pikantny smak, mniej ostry w porównaniu z wersją klasyczną.

Pappardelle ze szpinakiem, czosnkiem oraz papryczkami chili:

300 g makaronu Pappardelle
750 g świeżego szpinaku
200 g śmietany 30%
2 niewielkie cebule
4 ząbki czosnku
1/2 strąka papryczki chili
100 g tartego parmezanu
sól i pieprz

Cebulę pokrój w kostkę, chili w paseczki. Dwa ząbki czosnku drobno posiekaj, drugie dwa pokrój w plasterki i odstaw na 10 minut. Rozgrzej oliwę i zeszklij na niej czosnek pokrojony w plasterki. Lekko zrumieniony czosnek zdejmij z patelni. Na pozostałym na patelni oleju podsmażaj przez około 5–6 minut cebulę, chili i drobno posiekany czosnek. Dodaj śmietanę, sól i pieprz oraz umyty i osuszony szpinak. Duś pod przykryciem przez 5–6 minut. W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany i odcedzony makaron połącz z sosem i zrumienionymi płatkami czosnku, delikatnie wymieszaj, tak by sos pokrył makaron. Przed podaniem posyp tartym parmezanem.

Czas 30 min
Koszt 20 zł
Łatwe
Porcji 2

 

 



Źródło: niezalezna.pl

#kuchnia GP

ib