Naukowcy dokonali podziału owoców i warzyw na pięć podstawowych kolorów.
Zielone - zawierają chlorofil. Warzywa i owoce tego koloru zapewniają odporność, prawidłową pracę serca i układu krwionośnego, za wzrok oraz trawienie. Warzywa liściaste (sałata, szpinak, rukola, jarmuż), brokuły, awokado, brukselka, kiwi, agrest, zielone winogrona.
Czerwone – za ich kolor odpowiadają likopen. Zapobiegają chorobom układu krążenia, nowotworom oraz chronią komórki przed wolnymi rodnikami. Są to: pomidory, papryka, truskawki, maliny i porzeczki.
Fioletowe – są bogate w antocyjany. Działają dobrze na układ nerwowy, trawienny oraz serce. Należą do nich: borówki, jeżyny, bakłażan, buraki, figi, aronia, ciemne winogrona.
Żółto-pomarańczowe – zawierają dużą ilość beta-karotenu. Warzywa i owoce poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Są to m.in. pomarańcze, cytryny, banany, brzoskwinie, morele, dynia, pomidory, żółta papryka, kukurydza, marchew.
Białe – są zaliczane do naturalnych antybiotyków, dlatego zapewniają odporność, działąją antywirusowo i przeciwzapalnie. Są to m.in. cebula, kalafior, cukinia, pietruszka, kalarepa, liczi, kokos, biała porzeczka, czosnek.