Sok z brzozy, czasem nazywany eliksirem życia, w medycynie naturalnej znany jest od dawna jako środek zapobiegający wielu schorzeniom, wspomagający ich leczenie. Brzoza kojarzona przez wszystkich jako drzewo o białym pniu i intensywnie zielonych liściach, nie tylko upiększa krajobraz, ale uzyskiwany z niego sok jest pełen niezwykle wartościowych składników. Zarówno sok z pnia drzewa bogaty jest w wiele korzystnych substancji, jak i sok pozyskiwany z pączków i liści brzozy.
Sok z brzozy to bezbarwny, niskokaloryczny płyn o słodkawym smaku, składający się w 95 procentach z wody. Pozostałe 5 procent soku to wysoka dawka witamin oraz minerałów. Ciągle wzrastające zainteresowanie zdrowym stylem i odżywianiem sprawiła, że jego popularność ciągle wzrasta. Często bywa zaliczany do „superfoods”, czyli produktów naturalnych nieprzetworzonych, które bogate są w wiele cennych składników.
Na co pomaga sok z brzozy? Inaczej oskoła, ze względu na swoją bogatą zawartość cennych składników, korzystnie wpływa na wiele dolegliwości. W swoim składzie sok zawiera między innymi: magnez, potas, miedź, fosfor, żelazo, wapń, aminokwasy, witaminę C, witaminy z grupy B, sole mineralne, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy oraz garbniki. Picie soku z brzozy wspomaga organizm w zapobieganiu i leczeniu wielu jednostek chorobowych.
Zalety soku z brzozy. Sok z brzozy:
Pomimo swoich korzystnych właściwości i składników, sok z brzozy przeciwskazany jest w niektórych przypadkach. Kiedy sok z brzozy jest przeciwskazany?
Sok z brzozy należy zbierać wiosną, na przełomie marca oraz kwietnia, zanim drzewo zacznie puszczać pąki. To w tym okresie pień drzewa, który potrzebuje odpowiednich składników do intensywnego ulistnienia, nasiąknięty jest dobroczynnym płynem. Sok płynie aż do momentu wytworzenia liści, natomiast później traci na intensywności. Na początku tego procesu sok jest bardzo klarowny i niezwykle czysty, a w końcówce sezonu zazwyczaj lekko mętnieje.
Warto zaznaczyć, że nie z każdego drzewa brzozowego można pobierać sok, ponieważ niektóre gatunki objęte są ścisłą ochroną. Jakie drzewo wybrać do pobrania soku? Najbardziej popularny gatunek to brzoza brodawkowata, z charakterystyczną białą i łuszczącą korą. Sok można pobierać również z brzozy omszonej. Ważny jest także obwód pnia, na wysokości około 1,3 metra od ziemi nie powinien być mniejszy niż ponad 20 centymetrów. Dodatkowo powinno być zdrowe i mieć ponad 10 lat.
Ważne jest, aby brzoza którą wybierzemy do pobrania soku rosła jak najdalej od szosy lub zakładów przemysłowych. Sok pozyskiwany z drzew rosnących niedaleko takich miejsc może być zanieczyszczony niebezpiecznymi dla organizmu metali ciężkich – zwłaszcza kadmu i ołowiu.
Są trzy metody na pozyskiwanie soku z brzozy – można go zbierać z naciętych pni brzozy, z odciętych gałązek czy poprzez wwiercenie w sam pień drzewa.
Świeżo zebrana woda z brzozy nadaje się do użytku przez maksymalnie 4 dni, po upływie kilku dni kwaśnieje, nie nadając się do spożycia. Najlepiej sok przechowywać w lodówce, w butelce lub szklanym naczyniu. Zamrażanie soku z brzozy to jego najlepszy sposób konserwacji, a w tej formie zachowuje najwięcej swoich zalet. Można go dodawać w postaci kostek lodu do wody czy koktajlu.
Jak pić sok z brzozy? Najlepszą formą jest picie soku brzozowego na zimno w celu zachowania jego cennych składników odżywczych. Ze względu na swój specyficzny smak, można dodawać do niego miód czy sok malinowy. W celach zdrowotnych sok z brzozy warto spożywać trzy razy dziennie po ćwierć szklanki – przez około 2-3 tygodnie. W tym czasie warto także ograniczyć spożycie kawy, herbaty czy alkoholu.
Dodatkowo sok z brzozy nadaje się także do bardziej kreatywnych rozwiązań, np. dodając go do koktajlu lub zblendować z ulubionymi owocami. Innym rozwiązaniem będzie sok w postaci lemoniady, mieszając go z sokiem cytrynowym czy pomarańczowym z dodatkiem listków mięty. Dobroczynny napój może przydać się również do przygotowywania pożywnego śniadania, zalewając płatki owsiane sokiem, dodając orzechy, owoce i odrobinę miodu.