Naturalne probiotyki to źródło niezwykle pożytecznych mikroorganizmów, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową, gdzie właśnie tam znajduje się odporność naszego organizmu. Probiotyki dostępne są w wygodnej formie preparatów, dostępnych w aptekach, ale można je znaleźć również w wielu produktach spożywczych. Dlaczego warto sięgać po naturalne probiotyki?
Termin probiotyk pochodzi od greckich słów „pro bios”, co tłumacząc oznacza „dla życia”. Aktualny stan wiedzy ekspertów WHO i FAO pozwala na zdefiniowanie probiotyków - „są to żywe szczepy mikroorganizmów, które przyjmowane w odpowiednich dawkach wpływają pozytywnie na mikrobiotę, wywierając tym samym korzystny wpływ na zdrowie gospodarza”.
Wśród probiotyków wyróżnia się przede wszystkim odpowiednio wyselekcjonowane kultury bakterii lub drożdży. Do najpopularniejszych oraz odpowiednio przebadanych należą m.in. szczepy bakterii: Lactobacillus, Bifidobacterium, Enterococcus faecium, Lactococcus lactis, Streptococcus thermophilus oraz drożdżaki Saccharomyces boulardii.
Gdzie znajdują się probiotyki? Występują zarówno w specjalnych preparatach probiotycznych pod postacią probiotycznych leków, bądź suplementów diety, jak i w poszczególnych produktach spożywczych. Właśnie to ostatnie źródło dobrych drobnoustrojów nazywane jest naturalnymi probiotykami.
Na rynku spożywczym niestety nie znajdziemy dużego wyboru żywności probiotycznej, jednakże wybrane przetwory warto włączyć na stałe do swojej codziennej diety. W czym są naturalne probiotyki? Znajdziemy je przede wszystkim w kieszonkach i mlecznych produktach fermentowanych (zawierających w swoim składzie bakterie probiotyczne), takich jak
Czy wszystkie produkty mleczne zawierają dobre naturalne probiotyki? Wybierając konkretny produkt należy koniecznie zwracać uwagę na etykiety. Aby bakterie mogły aktywnie wspomóc naszą mikrobiotę, w swoim składzie powinny zawierać odpowiednią ich ilość. Dodatkowo istotne jest, aby produkty te były naturalne oraz nie zawierały dodatku cukru, ponieważ uniemożliwia skuteczne działanie probiotyków i wspomaga rozwój szkodliwych bakterii i grzybów.
Przetwory mlecznie, nie powstające na bazie mleka odzwierzęcego a roślinnego, również będą wykazywały właściwości probiotyczne natomiast będą zawierać nieco mniej szczepów.
W celu urozmaicenia codziennej diety, w zależności od indywidualnych upodobań smakowych, można wykorzystać tradycyjne produkty probiotyczne bardziej znane z polskiej kuchni bądź wybierać całkiem inne, orientalne smaki.
Zarówno probiotyki naturalne i te, wyselekcjonowane w laboratoriach, mają działać na takiej samej zasadzie. Ich główną rolą jest korzystny wpływ na zdrowie oraz prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Różnica między nimi polega na tym, że nie każdy z nas może sięgać po probiotyczne produkty spożywcze bądź mogą okazać się niewystarczające np. w celu odbudowy prawidłowej mikrobioty.
Jednakże warto wprowadzić naturalne probiotyki do swojej diety, a w razie potrzeby wspomóc się dodatkowymi, dobrymi preparatami.
Jakie korzyści niesie ze sobą stosowanie probiotyków? Po co są nam potrzebne? Choć nie wszystkie ich właściwości zostały na tę chwilę potwierdzone to do tych najważniejszych zalicza się:
Kiedy nasz organizm potrzebuje probiotyków? Zaburzenie naturalnej flory bakteryjnej może mieć różne podłoża, dlatego przyjmowanie probiotyków poleca się głównie osobom, zmagającymi się z: