Gruszki zawierają około 84 proc. wody. Dzięki temu błonnik zawarty w tych owocach jest bardzo dobrze przyswajalny. Inną sprawą jest spora zawartość cukru, przez co gruszki są dość kaloryczne. Jeden owoc to około 100 kcal.
Charakterystyczne twarde grudki w miąższu to tzw. komórki kamienne. Składają się ze zdrewniałej tkanki, której głównym zadaniem jest wzmacnianie struktury owocu. Nie są szkodliwe dla zdrowia.
Oprócz konsumpcji na surowo można je dodać do ciast, sałatek, deserów albo przygotować z nich samodzielny deser. Na zimno dobrze komponują się z serem pleśniowym, a na gorąco
z dziczyzną. Z gruszek można zrobić susz, kompot, mus, marmoladę, dżem, nalewkę
alkoholową i marynatę. Obrane gruszki warto skropić sokiem z cytryny lub zalać lekko zakwaszoną wodą, by nie ściemniały.
Owoce gruszy jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod – pierwiastek wpływający na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.
200 g mąki pszennej
20 ml oleju
125 ml lekko ciepłej wody
200 g gęstej słodkiej śmietany 36%
1 żółtko
3 gruszki
2–3 figi
2 czerwone cebule
100 g sera pleśniowego
garść pokrojonych orzechów włoskich
garść świeżego tymianku
sól
pieprz
Z przesianej mąki, oleju, wody i szczypty soli zagnieć jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste, dosyp ciut więcej mąki. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkuj cienko na całą powierzchnię. Przykryj ściereczką i pozostaw na kilka minut. Piekarnik rozgrzej do 250°C. Wymieszaj śmietanę z żółtkiem i odrobiną soli i pieprzu. Tak przygotowaną śmietanę rozprowadź na cieście. Gruszki, figi i cebule pokrój w plasterki i ułóż na śmietanie. Posyp tymiankiem, orzechami i pokruszonym serem pleśniowym. Piecz 15–20 minut, aż boki ciasta będą złotawe i chrupiące.
Czas – 60 min
łatwe
Porcji – 4
Koszt – 25 zł