GaPol: TRUMP wypowiada wojnę cenzurze » CZYTAJ TERAZ »

Co warto wprowadzić do jesiennego menu?

Wiatr, deszcz i przeszywający chłód sprawiają, że jesienią często skarżymy się na brak energii i towarzyszące nam poczucie zimna. Nic dziwnego – taka aura nie nastraja optymizmem i sprzyja przeziębieniom, dlatego w tym okresie warto szczególnie zadbać o nasz organizm.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne
RitaE, pixabay

Jesienią naturalnie mamy mniejszą ochotę na sałatki czy owocowe koktajle – surowe produkty mają właściwości wychładzające, dlatego chętniej sięgamy po gotowane czy pieczone dania. Podstawą zdrowego odżywiania jest zbilansowana dieta, dlatego nie powinniśmy rezygnować z żadnej grupy produktów – wystarczy, że przygotowując posiłek dodamy do niego odpowiednie przyprawy lub składniki, a zyska on właściwości rozgrzewające.

Na początek dnia
Powszechnie wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, choć nie każdy jest zwolennikiem jedzenia rano. Gdy na zewnątrz pada, wieje wiatr i jest zimno, szczególnie ciężko jest wstać z łóżka, ale naszym motywatorem może być właśnie pyszne, rozgrzewające śniadanie. 

Zjedzenie pożywnego śniadania dodaje siły na cały poranek i sprawia, że jest nam cieplej, dlatego warto wstać wcześniej i je sobie przygotować. Jedzenie w pośpiechu może spowodować problemy trawienne, dlatego poranny posiłek powinniśmy jeść powoli – niech będzie to chwila relaksu przed dniem pełnym wyzwań.

Intensywne przyprawy i zagraniczne smaki 
Jesień to idealny moment do eksperymentowania w kuchni i spędzenia w niej trochę większej ilości czasu. Jeśli pogoda nie sprzyja wychodzeniu z domu warto bliżej przyjrzeć się rozgrzewającym potrawom z całego świata i spróbować przyrządzić je samemu. W chłodne dni najbardziej smakują nam dania gotowane i podawane na ciepło.

Zupa dobra na wszystko
Jedną z głównych pozycji na liście rozgrzewających dań stanowią z pewnością zupy. Uwielbiamy je nie tylko za miłe uczucie ciepła, które ogarnia nas po ich zjedzeniu, ale przede wszystkim za smak i łatwość przygotowania. Zupa to idealny pomysł zarówno na lunch, który zabierzemy do pracy, ale też pożywny obiad lub kolację. 

Jesienią do przyrządzenia zupy warto wykorzystać sezonowe produkty i warzywa, jak chociażby kapustę, z której przygotujemy smakowity kapuśniak lub dynie, buraki i brokuły, które świetnie sprawdzą się do ugotowania kremów.

 



Źródło: lifestyle.newseria.pl, niezalezna.pl

#rozgrzewające śniadanie #co jeść jesienią

ms