Okres pandemii i pracy zdalnej spowodował nie tylko pogorszenie się samopoczucia pracowników, ale również obniżenie efektywności w pracy. Gorsza koncentracja i kondycja psychiczna pracowników wynika nie tylko ze zmęczenia samą formą pracy zdalnej, ale także z niewłaściwej profilaktyki i popełnianych przez nich błędów żywieniowych. Pandemia pokazała, że pracodawcy zaczynają dostrzegać potrzebę inwestowania w poprawę zdrowia pracowników jako jeden z ważniejszych aspektów funkcjonowania firmy.
Pracodawcy, którzy potrafią dopasować się do zmieniających się warunków i potrzeb swoich pracowników, wiedzą że obecnie zadbanie o ich odporność i energię do pracy to kluczowe zadania. Większość osób nie zdaje sobie sprawy, że skuteczniejszymi sposobami zadbania o swój organizm zamiast suplementów jest po postu prawidłowe odżywianie, a największym sprzymierzeńcem układu odpornościowego jest jego dobre traktowanie.
Układ odpornościowy buduje i wzmacnia szereg różnorodnych składników odżywczych, których większość może zostać dostarczona do organizmu za pomocą różnorodnej diety. Żywność, którą codziennie spożywamy, powinna dostarczać odpowiednią ilość energii, składników mineralnych i witamin oraz jak największą ilość związków bioaktywnych, w tym antyoksydantów. Regularne jedzenie, bogactwo warzyw i owoców na talerzu, pamiętanie o pełnoziarnistych zbożach, dobrej jakości białkach, ziołach i odpowiedne nawodnienie zapewni nam prawidłowe działanie całego organizmu, w tym układu immunologicznego i nerwowego. Mamy zatem szansę na zwiększenie ochrony przed zarazkami oraz poprawę codziennego samopoczucia i produktywności w pracy.Jak pokazują wyniki badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” firmy Dailyfruits mimo, że aż 62% respondentów jest przekonanych, że zdrowo się odżywia, to w rzeczywistości dieta większości z nich jest uboga pod kątem odżywczym. Pracownicy nie mają wykształconych prawidłowych nawyków żywieniowych. Analiza rzeczywistej jakości diety przeprowadzona na potrzeby badania ujawniła, ze ponad ¾ osób uważających, że zdrowo się odżywiają w rzeczywistości nie je dostatecznej ilości zdrowych produktów. Dieta uboga w poszczególne składniki odżywcze z czasem może doprowadzić do zaburzeń funkcjonowania organizmu, osłabienia odporności oraz wystąpienia wielu chorób.
Aż 46% Polaków zaczyna nieefektywnie dzień pracy z powodu zbyt późnego jedzenia śniadań. Co drugi polski pracownik przyznaje, że nie zjada codziennie owoców, a 40% warzyw. 86% zapytanych Polaków pracując podjada między posiłkami. 50% pracujących Polaków nie wypija dostatecznej ilości wody w ciągu dnia. 37% pracujących Polaków spożywa zazwyczaj słodycze po lunchu. Zdaniem 58% osób głód wpływa na ich efektywność w pracy, a ponad 44% osób kończy pracę będąc głodnymi.
Złe nawyki żywieniowe, zwiększona w trakcie pandemii ekspozycja na stres, przekładają się na spadek odporności, zmęczenie a w konsekwencji również obniżenie efektywności pracy i działalności firmy. Dlatego coraz więcej pracodawców zauważa potrzebę zadbania o zdrowie swoich pracowników i zaczyna oferować benefity na home office. Mają one nie tylko pokazać, że zdrowie jest ważnym aspektem również pracy, ale także zbudować więź pomiędzy firmą a pracownikami w tak trudnych czasach pracy zdalnej. Przykładem takich działań może być wysyłka pracownikom paczek ze zdrowymi produktami lub realizowana zamiana owocowych czwartków w biurze na cykliczne owocowe dostawy na home office.
Pracodawcy coraz częściej również decydują się na organizację dla pracowników grupowych lub indywidualnych spotkań online z dietetykami, którzy poruszają kwestie związane z budowaniem nawyków czy żywieniowym wsparciem odporności oraz pomagają pracownikom osiągać indywidualne cele.
Na budowanie odporności pracowników najlepiej działają kompleksowe kroki, które pokazują jak teorię przekuć w praktykę. Wprowadzając program prozdrowotny w firmie, warto skupić się na edukacji pracowników, uświadamiać jak odżywianie może wpłynąć na poprawę ich stanu zdrowia i samopoczucia. Pracodawca może być inicjatorem zmiany dając pracownikom pole do pracy nad kluczowymi dla zdrowia elementami.