Zamach antydemokratyczny. Ryszard Kalisz i postkomunistyczna hydra » CZYTAJ TERAZ »

"Biała śmierć" w naszych kuchniach

W obecnych czasach sól oraz cukier dodawane są do wszystkich produktów wysoko przetworzonych, aby nadać im smaku np. do ciastek, czekoladki, batoniki, chrupki, chipsy, dania fast food, sosy, zupy czy buliony w kostkach.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne
Myriam Zilles, pixabay

Sół i cukier to „biała śmierć”
Nadmierne spożywanie tych produktów źle wpływa na nasz organizm. Zbyt częste jedzenie cukrów prowadzić może do nadwagi (co prowadzić może do cukrzycy). W soli kuchennej znajdują się cenne dla naszego organizmu pierwiastki – sód. Jednak przesalanie jedzenia może prowadzić do nadciśnienia tętniczego i kamieni nerkowych.

Jak usunąć z diety „białą śmierć”?
Zamiast białego cukru lepiej używać zamienników. Może to być miód, ksylitol, stewia, syrop klonowy, syrop z agawy, melasa, a nawet suszone owoce. Doskonałym zamiennikiem soli mogą być świeże lub suszone zioła (bazylia, oregano, majeranek, tymianek) oraz przyprawy.

 

 



Źródło: niezalezna.pl

#biała śmierć #cukier #sół #czym zastąpić cukier #czym zastąpić sól

ms