Awokado, inaczej nazywane polską smaczliwką, to jedno z najpopularniejszych owoców na świecie. Jest także jednym z najzdrowszych i naturalnych produktów. Regularnie spożywane awokado poprawia i utrzymuje dobrą kondycję oraz zdrowie organizmu. W przeciwieństwie do innych owoców, awokado charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów, natomiast znacznie większą zawartością tłuszczów oraz wysoką kalorycznością.
Potencjał energetyczny awokado jest zdecydowanie znaczący, głównie dzięki wysokiej zawartości cennego tłuszczu. Kaloryczność awokado dla 100 g produktu wynosi 160 kcal. Główny składnik awokado to woda, która stanowi od 67 proc. do nawet 78 proc. miąższu.
O awokado mówi się także, że jest to owoc maślany – około 30 proc. stanowią tłuszcze nienasycone. Są to tłuszcze naturalne oraz korzystnie wpływające na nasze zdrowie. Zdecydowanie jest to owoc odżywczy, bogaty w zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a dodatkowo zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 mają bardzo dobry stosunek. Choć awokado obfity jest w dużą ilość tłuszczów, nie zawiera w swoim składzie cholesterolu, za to posiada sterole roślinne (fitosterole). Dodatkowo smaczliwka jest też cennym źródłem białka oraz błonnika pokarmowego.
Poza tłuszczami, awokado jest również bogatym źródłem wielu innych składników odżywczych. Zawiera około 20 minerałów i witamin, a do najliczniejszych zalicza się: witaminę K, kwas foliowy, witaminę C, witaminę B5, B6, E oraz potas.
W mniejszych ilościach występują także składniki odżywcze takie jak: magnez, miedź, żelazo, mangan, cynk, fosfor, witamina A, B1, B2, B3.
Owoce awokado, ze względu na swoje bogactwo substancji odżywczych, mają właściwości lecznicze oraz wykazują wiele korzyści prozdrowotnych.
Regularnie spożywane awokado działa profilaktycznie na różne schorzenia. Jakie właściwości ma awokado? Oto kilka z nich:
Na polskim rynku dostępnych jest wiele odmian awokado. Najpopularniejsza z nich to odmiana Hass. Charakteryzuje się ciemnobrązową barwą oraz odczuwalna miękkością miąższu, co oznacza jej gotowość do konsumpcji. Drugą, równie popularną odmianą, jest Persea Americana. Ma charakterystyczny podłużny kształt, intensywnie zieloną barwę oraz dużą pestkę. O jej dojrzałości i gotowości do spożycia świadczą brązowe plamki na skórce oraz wyczuwalny, miękki miąższ.
Pestka z awokado jest bardzo często pomijana i zaliczana do odpadów awokado. Jednak może znaleźć swoje zastosowanie w kuchni i w codziennej pielęgnacji. Pestkę można wysuszyć w ciepłym bądź słonecznym miejscu w przeciągu kilku dni, a następnie pokruszyć. W postaci sypkiej idealnie nada się jako dodatkowe źródło błonnika w codziennych posiłkach. Oprócz zastosowania w kuchni, pokruszoną pestkę można wykorzystać jako domowy peeling do ciała, który skutecznie usuwać będzie warstwę rogową naskórka.
Awokado to owoc uniwersalny, nadający się zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodkich. Warto jest spożywać je na surowo. Nadaje się idealnie jako zamiennik masła, czyli jako pasta do smarowania pieczywa, czy jako dodatek do sałatek czy przekąsek.
Poniżej kilka przepisów z wykorzystaniem awokado:
Oryginalne meksykańskie guacamole to przede wszystkim awokado z dodatkiem soli i soku z limonki. Oczywiście możemy łączyć klasyczne guacamole z ulubionymi dodatkami.
Dodatkowo deser można ozdobić dowolnymi kawałkami owoców oraz orzechów.