Zamach antydemokratyczny. Ryszard Kalisz i postkomunistyczna hydra » CZYTAJ TERAZ »

Owocowo-warzywna terapia sokowa

Picie wyciskanych soków było znane już w starożytności, Rzymianie dodawali do codziennych napojów różne soki.

pixabay
pixabay
Picie wyciskanych soków było znane już w starożytności, Rzymianie dodawali do codziennych napojów różne soki. Stosunkowo niedawno soki zostały uznane za doskonałe leki (prace o leczniczych właściwościach soków z warzyw i owoców zostały opublikowane w drugiej połowie lat trzydziestych w USA).

Propagowanie leczniczego picia soków rozpoczął dr Norman W. Walker. Jego spostrzeżenia wydają się bardzo aktualne i przekonujące: „Nie ma na świecie pigułki, która mogłaby dostarczyć niezbędnego pożywienia naszej krwi. Leki są w tym przypadku rodzajem protezy. Świeże i odpowiednio wyciśnięte soki stanowią najlepszy żywy pokarm, jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Dzięki sokom szybciej się zregenerujemy i przywrócimy organizmowi stan równowagi. Picie surowych soków z warzyw i owoców jest najpewniejszą, najskuteczniejszą, a także najszybciej działająca metodą odżywiania organizmu”.

Podstawowe założenia

Ludzki organizm nie jest przystosowany do trawienia i usuwania ogromnej ilości niezdrowych substancji chemicznych zawartych we współczesnym pożywieniu.

Skutecznym sposobem na oczyszczenie organizmu, regenerację komórek i uruchomienie procesów samoregulacji i samoleczenia organizmu jest terapia z odpowiednio pozyskanych soków ze zdrowych upraw owoców i warzyw.

Wszystkie lecznicze właściwości soków dotyczą jedynie soków świeżych, niesfermentowanych i nieprzetworzonych w sposób szkodliwy dla człowieka.

Soki ogólnodostępne w sprzedaży są wyłączone z klasycznej sokoterapii, ponieważ są poddawane obróbce (pasteryzacja i konserwacja), która niszczy lub osłabia czynne substancje odżywcze. Poza tym soki te (zwłaszcza kartonowe) często zawierają bardzo dużo niezdrowego cukru lub soli oraz wiele substancji chemicznych niekorzystnie wpływających na organizm. Obróbka chemiczna i podgrzewanie stosowane przy produkcji soku negatywnie wpływają na jego wartość odżywczą. Procesy produkcyjne często niszczą znajdujące się w sokach witaminy i mikroelementy.

Podstawowe znaczenie ma to, czy sok jest wyciskany ze świeżych i zdrowych, ekologicznych owoców i warzyw, czy jest robiony z zagęszczonego przecieru. Dostępne są w handlu tzw. soki jednodniowe, niepasteryzowane, ale nie wiadomo, w jaki sposób są wyciskane, co ma duże znaczenie w terapii.

Najlepsze właściwości mają soki wyciśnięte przy pomocy wolnoobrotowej wyciskarki – dzięki niej w sokach pozostaje najwięcej witamin, enzymów i soli mineralnych, co zachowuje ich lecznicze właściwości. Pozyskiwane soków za pomocą sokowirówki jest mniej korzystne, ponieważ tarka ze stali nierdzewnej przy kilku tysiącach obrotów na minutę nagrzewa się i częściowo utlenia soki w momencie ich przygotowywania.

Wartościowe składniki soków są w nich zawarte przez 4 godziny (w przypadku soku owocowego) lub 10 godzin (w przypadku soku warzywnego), najlepiej jednak wypić sok zaraz po wyciśnięciu.

Można przygotowywać soki proste z jednej rośliny lub soki złożone, będące mieszanką różnych roślin w odpowiednich proporcjach. Najczęstszym składnikiem tych mieszanek jest marchew, stanowiąca doskonały naturalny środek oczyszczający.

Terapia sokowa ma znaczenie pomocnicze i stosowana jest w celu wspomagania leczenia różnych schorzeń.

Właściwości lecznicze soków

Picie soków jest doskonałym uzupełnianiem witaminowych i mineralnych niedoborów organizmu.

Jedną z wielkich zalet soków obfitujących w chlorofil jest ich oczyszczające działanie w układzie pokarmowym i wydalniczym.

W skład soków wchodzą: łatwo przyswajalne cukry, tłuszcze, białka, aminokwasy egzogenne, enzymy należące do biokatalizatorów sterujących reakcjami chemicznymi w organizmie, substancje kleikowate, hormony, witaminy, biopierwiastki.

Istotne jest, że składniki te występują w formie zjonizowanej, co sprzyja utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

Świeże soki zawierają wysokiej jakości wodę organiczną, potrzebną komórkom i tkankom. Jedynym źródłem wody organicznej jest roślina, a zatem i soki. Pasteryzacja i konserwowanie psują wodę organiczną i odbierają jej właściwości lecznicze.

Soki owocowe

sok pomarańczowy – zawiera dużo witaminy C oraz hesperydyny – antyoksydanty, które poprawią funkcjonowanie naczyń krwionośnych i zapobiegają kamicy nerkowej;

sok jabłkowy – bogaty w błonnik, związki fenolowe, w tym flawonoidy, pochodne kwercetyny, epikatechine, procyjanidyny i kwas chlorogenowy, znane jako wyjątkowo silne przeciwutleniacze. Sok pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu acetylocholiny, odpowiadającego za utrzymanie odpowiedniej formy umysłowej, zapobiega demencji starczej, pozytywnie wpływa na trawienie i pracę jelit;

sok grejpfrutowy – bogate źródło witaminy C i beta-karotenu, wzmacnia odporność organizmu, dobrze wpływa na serce, obniża poziom cholesterolu, przyśpiesza przemianę materii i reguluje trawienie, pomaga w odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi, ma wpływ na profilaktykę sklerozy i żylaków;

sok winogronowy – zawiera szczególnie dużo witaminy B, C, P oraz karotenu, występują w nim małe ilości niemal wszystkich niezbędnych do normalnego funkcjonowania organizmu minerałów i pierwiastków śladowych; najzdrowszy jest sok z czarnych winogron, który poprawia pamięć, obniża poziom cholesterolu, stymuluje pracę układu krążenia i zapobiega miażdżycy;

sok z jagód – jest uznawany za antidotum na zatrucia, wychwytuje z organizmu toksyny, chroni przed pylicą, normuje poziom cholesterolu, zawarte w nim substancje wzmacniają naczynia włosowate, a glukokinina pomaga regulować poziom cukru we krwi, pozytywnie wpływa na pamięć i pracę mózgu;

sok z wiśni – ma wiele witamin, szczególnie witaminę C, łagodzi ból mięśni, pomaga organizmowi wydalić kwas moczowy, zawiera wiele antyoksydantów;

sok żurawinowy – bogaty w cenne przeciwutleniacze, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminy C, B6, E, K oraz kwas salicylowy, zapewnia orgazmowi przyswajalne białka i węglowodany, liczne mikroelementy, takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk; sok zapobiega rozwojowi bakterii E. coli, podnosi poziom dobrego cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób serca i miażdżycy.

Soki warzywne

sok z marchwi – jest źródłem witaminy A i C, wzmacnia odporność i poprawia wzrok, wspiera leczenie alergii pokarmowej, biegunki, nieżytu żołądka, nieżytu jelita grubego, zapalenia spojówki, schorzeń wątroby, wrzodów żołądka, zaparć;

sok pomidorowy – jest bogatym źródłem potasu, ma działanie antynowotworowe, chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV;

sok z kapusty – pomaga w leczeniu nieżytów żołądka, wrzodów dwunastnicy, hemoroidów, nadciśnienia tętniczego krwi, miażdżycy i cukrzycy;

sok z ziemniaków – zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz fosfor, potas i siarkę, pomaga w oczyszczaniu organizmu oraz normalizuje procesy metaboliczne;

sok ogórkowy – ma wiele składników mineralnych, między innymi potas i siarkę, sód, wapń, fosfor, wpływa korzystnie na działanie układu moczowego, wspomaga porost włosów;

sok z zielonej papryki – bogate źródło witamy C, wzmacnia włosy i paznokcie, pomaga w likwidowaniu skurczy w jelitach i kolek;

sok ze szczawiu – bogate źródło witamy C, regeneruję błonę śluzową jelit, pobudza apetyt;

sok ze szpinaku – zawiera witaminy z grupy B, K, E, wiele składników mineralnych, między innymi żelazo potas i siarkę, wspomaga pracę jelit, reguluje pracę serca, chroni przed chorobami układu krążenia:

sok z dyni – bogaty w witaminy i minerały zwłaszcza cynk, regeneruje wątrobę, wspomaga leczenie anemii i cukrzycy;

sok z selera – zawiera aż 86 cennych składników m.in. witaminy z grupy B, PP, E, kwas foliowy, błonnik, dużo minerałów; fosfor, potas, cynk, magnez, żelazo, wspomaga leczenie wrzodów żołądka, zapalenia stawów; wspomaga odchudzanie, odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie, polepsza pracę nerek i serca, pozytywnie wpływa na układ nerwowy,

sok z buraków – zawiera kwas foliowy, błonnik oraz szereg witamin A, C i z grupy B, minerały: potas, żelazo, mangan, kobalt, pomaga w leczeniu nadciśnienia i chorób układu pokarmowego;

sok z pietruszki – oczyszcza krew z toksyn, działa przeciwzapalne, wzmaga wydalanie moczu, działa napotnie i przeciwgorączkowo, zwiększa wydzielanie żółci, poprawia wzrok i ukrwienie tkanek, łagodzi objawy choroby reumatycznej, wzmacnia i odkaża dziąsła;

sok z czarnej rzepy – zawiera enzymy, duże ilości witaminy C, B1 i B2, PP, sole mineralne (głównie potasu, żelaza, wapnia, magnezu, siarki i fosforu), glikozydy gorczyczne, zwiększa ukrwienie skóry, pobudza wydzielanie śliny, soków trawiennych i żółci; sok zawiera też fitoncydy, substancje podobne do antybiotyków, które hamują rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych, wspomaga leczenie wątroby.

W jakich porcjach i w jaki sposób pić soki 

Soki pić najlepiej ok. 30 min przed posiłkami, od pół do jednej szklanki. Pijemy małymi łyczkami, mieszając w ustach, każdy łyk przetrzymując chwilę w ustach w celu wymieszania ze śliną. Już w ustach zostaje zainicjowany proces trawienia, a ślinianki już na tym etapie wytwarzają trzy rodzaje enzymów. Przyswajanie soku przez organizm trwa 10–15 min., można go wypić do kilku szklanek dziennie – najlepiej od około pół litra do półtora litra.

Kuracje mieszankami soków powinny trwać minimum 30 dni – maksymalnie do ok. 3 miesięcy, a prze­prowadzać je najlepiej 2–3 razy w roku. Zalecane są konsultacje z lekarzem.

 



Źródło: abczdrowie.pl/soki;w spodnicy.ofeminin.pl,lecznicze właściwości sokow z warzyw i owococow sokoterapia

#soki

BS