Był jedną z najbardziej popularnych przypraw na staropolskich stołach, dodawano go do zup, sosów i mięs. Lecznicze właściwości kurdybanku docenił król Jan III Sobieski – zaopatrzył w niego swoje wojsko.
Roślina ma właściwości lecznicze wspomagające pracę naszego organizmu. Pomaga w leczeniu przewlekłych nieżytów dróg oddechowych, astmie, przy schorzeniach pęcherza i kamicy nerkowej. Ze względu na działanie ściągające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne zewnętrznie używany do przemywania ran i w chorobach skóry.
Skład – roślina zawiera niewielkie ilości olejku eterycznego, garbniki, cholinę, substancję goryczkową – glechominę, saponiny, żywice, sole mineralne.
Właściwości lecznicze:
– poprawia przemianę materii,
– oczyszcza organizm z toksyn,
– regeneruje nerki oraz wątrobę,
– korzystnie wpływa na pracę serca,
– wspomaga pracę układu nerwowego, łagodzi stres i niepokój,
– wzmacnia układ odpornościowy,
– zwiększa liczbę białych krwinek, czyli leukocytów, które odpowiadają za ochronę organizmu przed wirusami i bakteriami.
Jak stosować roślinę:
– napar
łyżeczkę ziela zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Ma jasny, delikatny kolor i wspaniały aromat, można go spożywać wraz z syropem z mniszka lekarskiego
– przyprawa
pod koniec gotowania rosołu, zupy ziemniaczanej czy pomidorowej (lub innych zup) dodać 1 łyżeczkę suszonych lub surowych liści kurdybanka. Nadaje on potrawom delikatny, ziołowy smak. Można dodawać go do past, gotowanych warzyw, twarożków, sałatek.
Stosowanie ziół nie może zastąpić kuracji zalecanej przez lekarza.