Wysoka cena cukru utrzymuje się od wielu miesięcy. Specjaliści przewidują, że pozostanie na tym poziomie jeszcze długo.
Zgodnie z prognozami Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki spadek cen cukru jest możliwy dopiero, gdy pojawi się towar z nowej kampanii lub importu.
W tym roku ceny cukru na krajowym rynku były rekordowo wysokie. Dopiero w kwietniu nieco spadły. W maju ceny zbytu cukru paczkowanego spadły poniżej 3,5 zł/kg, tj. o 14 proc. w stosunku do kwietnia, a workowanego wzrosły o 4,6 proc. do 2,93 zł/kg. W handlu detalicznym w maju cukier staniał o 7,6 proc. do 4,63 zł/kg, ale był o 82 proc. droższy niż z maju poprzedniego roku.
Wysokie ceny cukru na świecie wpływają na poziom cen na krajowym rynku. Ceny eksportowe i importowe w marcu i kwietniu przekraczały poziom 610 euro za tonę.
O wysokich cenach cukru zdecydowały m.in. prognozy przewidujące mniejszą jego podaż np. w Brazylii. W lipcu br. ceny cukru surowego wzrosły do 620 USD za tonę, a cukru białego do 675 USD za tonę. Wzrost cen widoczny jest także w kontraktach terminowych, w których notowania cen cukru surowego na grudzień br. wynoszą 580 USD za tonę i cukru białego 630 USD za tonę i są o 5 proc. wyższe niż przed miesiącem.
Źródło: