Nawrocki w wywiadzie dla #GP: Silna Polska liderem Europy i kluczowym sojusznikiem USA Czytaj więcej w GP!

Gorzka cena cukru

Wysoka cena cukru utrzymuje się od wielu miesięcy. Specjaliści przewidują, że pozostanie na tym poziomie jeszcze długo.

Wysoka cena cukru utrzymuje się od wielu miesięcy. Specjaliści przewidują, że pozostanie na tym poziomie jeszcze długo.

Zgodnie z prognozami Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki spadek cen cukru jest możliwy dopiero, gdy pojawi się towar z nowej kampanii lub importu.

W tym roku ceny cukru na krajowym rynku były rekordowo wysokie. Dopiero w kwietniu nieco spadły. W maju ceny zbytu cukru paczkowanego spadły poniżej 3,5 zł/kg, tj. o 14 proc. w stosunku do kwietnia, a workowanego wzrosły o 4,6 proc. do 2,93 zł/kg. W handlu detalicznym w maju cukier staniał o 7,6 proc. do 4,63 zł/kg, ale był o 82 proc. droższy niż z maju poprzedniego roku.

Wysokie ceny cukru na świecie wpływają na poziom cen na krajowym rynku. Ceny eksportowe i importowe w marcu i kwietniu przekraczały poziom 610 euro za tonę.

O wysokich cenach cukru zdecydowały m.in. prognozy przewidujące mniejszą jego podaż np. w Brazylii. W lipcu br. ceny cukru surowego wzrosły do 620 USD za tonę, a cukru białego do 675 USD za tonę. Wzrost cen widoczny jest także w kontraktach terminowych, w których notowania cen cukru surowego na grudzień br. wynoszą 580 USD za tonę i cukru białego 630 USD za tonę i są o 5 proc. wyższe niż przed miesiącem.

 



Źródło: