Czy mleko matki weganki jest pełnowartościowe? Zbadano, jak wpływa na rozwój dziecka

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Holandii wykazało, że mleko matek będących na diecie wegańskiej jest pełnowartościowe i zawiera wystarczające ilości dwóch ważnych składników odżywczych dla rozwoju dziecka - witaminy B2 i karnityny. Wyniki tego badania zostały przedstawione podczas dorocznego spotkania Europejskiego Towarzystwa Dziecięcej Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia (ESPGHAN) w Wiedniu.

W ostatnich latach liczba wegan w Europie znacznie wzrosła, co rodziło obawy dotyczące wartości odżywczych mleka matek będących na diecie wegańskiej.
Zdjęcie autorstwa Wendy Wei z Pexels

W ostatnich latach liczba wegan w Europie znacznie wzrosła, co rodziło obawy dotyczące wartości odżywczych mleka matek będących na diecie wegańskiej. W związku z tym, naukowcy z Holandii przeprowadzili badanie, w którym uczestniczyło 3 tysiące kobiet. Spośród nich wybrano 25 pań stosujących dietę wegańską i porównano je z 25 kobietami spożywającymi produkty pochodzenia zwierzęcego.

Dieta matki w znacznym stopniu wpływa na skład substancji odżywczych w ludzkim mleku, co ma znaczenie dla rozwoju dziecka. Wraz ze wzrostem liczby wegan na całym świecie, również wśród karmiących mam, pojawiły się obawy na temat wartości odżywczych ich mleka. Dlatego tak ważne jest sprawdzenie, czy stężenie ważnych związków odżywczych w mleku weganek różni się od stężenia tych substancji w mleku mam na innej diecie.

– wyjaśnia główna autorka pracy dr Hannah Juncker.

Badacze analizowali zawartość dwóch składników odżywczych - witaminy B2 i karnityny - które mogą występować w niedoborze u osób będących na diecie wegańskiej. Witamina B2 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania enzymów w organizmie, a jej niedobór u małych dzieci może prowadzić do anemii i problemów neurologicznych. Karnityna jest niezbędna do metabolizmu kwasów tłuszczowych i pozyskiwania energii przez komórki organizmu, a jej niedobory mogą prowadzić do różnych problemów zdrowotnych u dzieci.

Najnowsza analiza wykazała, że u weganek występuje zbyt niski poziom karnityny i acetylokarnityny we krwi, ale nie zaobserwowano różnic w stężeniu tych związków w mleku matek będących na diecie wegańskiej i matek jedzących produkty pochodzenia zwierzęcego. Podobnie nie stwierdzono, że mleko matek na diecie wegańskiej zawierało mniejszą ilość witaminy B2.

Wyniki tego badania wskazują, że stosowanie diety wegańskiej przez matki karmiące piersią nie stanowi ryzyka dla niedoborów witaminy B2 i karnityny u ich dzieci. Informacje te mogą być również przydatne dla banków mleka kobiecego, które gromadzą mleko dla wcześniaków, których matki mogą nie być w stanie dostarczyć wystarczającej ilości mleka.

Wyniki naszego badania wskazują, że stężenie witaminy B2 oraz karnityny w ludzkim mleku nie ma związku ze stosowaniem diety wegańskiej.

– podkreśliła dr Juncker.

Jej zdaniem oznacza to, że dieta wegańska u mam karmiących piersią nie stanowi ryzyka rozwoju niedoborów witaminy B2 oraz karnityny u dzieci.

Warto jednak zauważyć, że każda dieta, w tym także dieta wegańska, wymaga odpowiedniego planowania i uwzględnienia wszystkich niezbędnych składników odżywczych, aby zapewnić prawidłowy rozwój dziecka. W przypadku diety wegańskiej, szczególnie ważne jest monitorowanie poziomu witaminy B12, która jest trudno dostępna w produktach roślinnych i może wymagać suplementacji. Konsultacja z lekarzem lub dietetykiem może być pomocna w zaplanowaniu odpowiedniej diety dla matek będących na diecie wegańskiej i ich dzieci.

 



Źródło: Niezalezna.pl, PAP

 

MaŁu
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...
Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo