11 polskich firm specjalizujących się w produkcji wołowiny otrzymało zielone światło dla eksportu swoich produktów na tajlandzki rynek. Taką informację przekazało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Uprawnienia te będą obowiązywać przez następne trzy lata.
"Władze Tajlandii poinformowały o dopuszczeniu do tajlandzkiego rynku mięsa wołowego i podrobów wołowych z Polski" - podało MRiRW.
Decyzja w tej sprawie zapadła 18 sierpnia 2023 r. i dotyczy "11 zakładów produkujących wołowinę, które uzyskały uprawnienia do eksportu na rynek Tajlandii na okres 3 lat".
Audyt, który przyczynił się do uzyskania zezwolenia, został przeprowadzony przez tajlandzkie służby w 2022 r. "Zezwolenie zostało wydane w wyniku audytu przeprowadzonego przez tajlandzkie służby w 2022 r." - poinformowano.
Kolejnym krokiem będzie finalizacja bilateralnego wzoru świadectwa zdrowia, nad którym obecnie pracuje Główny Inspektorat Weterynarii. "Obecnie dokument jest opracowywany w Głównym Inspektoracie Weterynarii na podstawie wymagań przekazanych przez służbę właściwą Tajlandii" - przekazał Główny Inspektorat Weterynarii.