Gazeta Polska: Suwerenna Polska jednoczy się z PiS, więcej młodych twarzy na froncie Czytaj więcej!

Wiesz, co jesz? Popularne produkty spożywcze zawierają… plastik

Cząstki mikroplastiku mogą dostawać się do żywności na różnych etapach produkcji i nie są znane dokładne skutki zdrowotne - ostrzegają naukowcy z Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) w Australii.

Wiesz, co jesz? Popularne produkty spożywcze zawierają… plastik
Wiesz, co jesz? Popularne produkty spożywcze zawierają… plastik
ilustr. Niezalezna.pl

Badając dostępne publikacje naukowe, eksperci z CSIRO zidentyfikowali różne etapy produkcji żywności, na których mikroplastik może przenikać do niej. Niestety, wnioski nie są optymistyczne.

Mikroplastik i substancje dodawane do tworzyw można znaleźć w rybach, mięsie, ryżu, wodzie, pakowanych posiłkach oraz nawet w świeżych warzywach i owocach. Cząsteczki plastiku dostają się do żywności na różne sposoby - są spożywane przez zwierzęta lub uwalniają się z materiałów używanych w produkcji lub opakowaniach.

Na przykład świeże jedzenie może być wolne od plastiku, kiedy jest zbierane lub łapane, ale zawiera plastik w momencie, gdy jest przetwarzane, pakowane i trafia do konsumentów.

– ostrzega dr Jordi Nelis, autor publikacji, która ukazała się w piśmie „Trends in Analytical Chemistry”.

Innym ważnym źródłem mikroplastiku są odpady stałe przetwarzane na nawóz, które pochodzą z oczyszczania ścieków. Mogą one zawierać cząstki plastiku z różnych źródeł, takich jak wydzielane podczas prania ubrań z tworzyw sztucznych. Naukowcy podkreślają, że tworzywom plastikowym dodaje się różne substancje chemiczne w celu uzyskania pożądanych właściwości końcowych produktów. Niestety, niektóre z tych substancji mogą być toksyczne, a także zawierać metale ciężkie.

Tego typu cząsteczki mogą gromadzić się w glebie i zmieniać jej strukturę, co może wpływać na uprawy roślin, bezpieczeństwo żywnościowe i odporność ekosystemu. Tworzywa sztuczne mogą np. „oszukać” dobre bakterie obecne w glebie, tak, że te zaczną je mylić z korzeniami roślin. To natomiast skutkuje mniejszym dostępem roślin do niezbędnych składników odżywczych.

– wyjaśnia ekspert.

Jednak badacze zwracają uwagę, że brakuje wystarczającej liczby badań dotyczących wpływu mikroplastiku na zdrowie ludzi. Konieczne jest opracowanie odpowiednich metod, które pozwolą sprawdzić obecność tych zanieczyszczeń w żywności.

Dr. Nelis podkreśla, że istnieją sposoby, których każdy może używać, aby zmniejszyć zagrożenie dla środowiska i zdrowia ludzi. Zaleca się ograniczenie używania plastikowych produktów - zwłaszcza w kuchni - oraz mniej częste i krótsze cykle prania ubrań.

W Australii obywatel przeciętnie wyrzuca rocznie 100 kg plastikowych odpadów. Dlatego ważne jest podejmowanie działań mających na celu zmniejszenie plastikowego zanieczyszczenia i ochronę środowiska.
 

 



Źródło: Niezalezna.pl, PAP

 

MaŁu