Topinambur niegdyś należał do popularnych roślin jadalnych, jednak z czasem został zamieniony na popularne ziemniaki. A szkoda, bo warto po nią sięgać jak najczęściej. Zapomniany topinambur, inaczej nazywany słonecznikiem bulwiastym, to roślina, która ma wyjątkowe właściwości. W tym produkcie kryje się wielki potencjał, z którego warto korzystać. Pomysłów na potrawy z topinamburem nie brakuje. Od pewnego czasu znowu wraca do łask i do naszego menu. Jakie jeszcze właściwości ma topinambur? Jak smakuje topinambur i jak wykorzystać go w kuchni?
Topinambur to roślina z rodziny astrowatych, krewny cykorii, słonecznika i rumianku. Topinambur jest bardzo łatwy w uprawie, dobrze znosi zmienne warunki klimatyczne i niską temperaturę. Charakterystyczną cechą topinamburu jest jego wyjątkowy smak, który przypomina orzechy brazylijskie oraz karczocha. Jest on lekko słodki z orzechową nutą. Topinambur posiada również cenne właściwości zdrowotne, przede wszystkim z uwagi na zawartość inuliny, która zalecana jest dla diabetyków.
W Polsce uprawia się dwie odmiany słonecznika bulwiastego:
Poza tym na świecie uprawia się m.in. odmianę:
Bulwa topinamburu zawiera wiele wartości odżywczych. To bogate źródło:
Topinambur kalorie: 100 g topinamburu zawiera 41 kcal.
Topinambur zawiera też dużo wody, węglowodanów, białek i bardzo mało tłuszczu. Warto pamiętać, że podobnie jak w innych owocach i warzywach, najwięcej drogocennych składników kryje się tuż pod jego skórką. Topinambur działa profilaktycznie przeciw otyłości i cukrzycy, obniża poziom glukozy we krwi i wartości cholesterolu. Ma działanie prebiotyczne – obniża PH w jelitach oraz stymuluje układ odpornościowy. Bulwy oraz liście topinamburu mają działanie antynowotworowe.
Topinambur coraz częściej i coraz chętniej jest wykorzystywany w kuchni. Ta roślina o cennych właściwościach zdrowotnych, jest nie tylko smaczna, ale również nadaje uczucie sytości, dzięki czemu może być świetnym elementem diety redukcyjnej. Walory kulinarne topinamburu od wieków wykorzystują szczególnie Francuzi, którzy przygotowują z jego bulw najróżniejsze potrawy: surówki, kremowe zupy z topinamburu czy nawet frytki z topinamburu. Smakiem topinamburu ciężko jest się znudzić, ponieważ te czynniki są zmienne w zależności od metody obróbki.
Jedząc je na surowo, możemy wyczuć chrupkość i posmak białej rzepy, zaś ugotowane swoją konsystencją i smakiem będą przypominać ziemniaki o aromacie nasion słonecznika.
Zanim słonecznik bulwiasty stanie się składnikiem naszej diety warto wiedzieć, że:
Trzeba przyznać, że w Polsce topinambur nie jest jeszcze popularnym produktem. Można go spotkać na dużych miejskich targach i placach, ale niestety trzeba się niekiedy naszukać. Najlepszym rozwiązaniem jest wciąż zamówienie topinamburu przez internet.