Chiny i USA zawarły porozumienie ws. handlu

  

Chiny i USA zawarły porozumienie w sprawie ułatwień w handlu. Chińczycy ponownie otworzą swój rynek dla amerykańskiej wołowiny, zaś USA zgodzi się na import gotowanego mięsa drobiowego z Chin. To pierwsze rezultaty rokowań Pekinu z nową administracją USA.

Porozumienia, które w Waszyngtonie przedstawił minister handlu USA Wilbur Ross, przewidują też dostawy amerykańskiego skroplonego gazu (LNG) do Chin oraz szerszy dostęp do rynku usług finansowych po obu stronach.

Są to pierwsze rezultaty rokowań w ramach 100-dniowego planu działania, uzgodnionego przed miesiącem przez prezydentów Donalda Trumpa i Xi Jinpinga w Mar-a-Lago na Florydzie.

Chiny odnotowują znaczną nadwyżkę w handlu z USA. Trump zapowiada presję, mającą na celu szersze otwarcie chińskiego rynku dla towarów i usług z USA. Podczas kampanii wyborczej groził nawet obłożeniem importu z Chin karnymi cłami. W 2016 r. deficyt USA w handlu z Chinami wyniósł 347 miliardów USD.

Zakaz importu amerykańskiej wołowiny Pekin ogłosił w 2003 roku, w reakcji na chorobę szalonych krów (BSE) w USA. Chiński import wołowiny, obecnie głównie z Australii i Ameryki Łacińskiej, jest szacowany na 2,5 miliarda USD rocznie.

W zamian Pekin zażądał otwarcia amerykańskiego rynku dla gotowanego mięsa drobiowego z Chin, objętego dotąd zakazem ze względów sanitarnych.

Porozumienia, przedłożone w piątek przez ambasadę USA w Pekinie, przewidują też, że amerykańscy usługodawcy finansowi oferujący płatności elektroniczne od lipca będą mogli występować o licencje na działalność w Chinach.

Agencja dpa odnotowuje, że od lipca swe usługi będą też mogły oferować w Chinach amerykańskie agencje ratingowe. Pekin zaczął nad tym pracować w grudniu ub.r., czyli jeszcze przed rozpoczęciem obecnych negocjacji handlowych z USA.

W zamian Stany Zjednoczone mają ułatwić chińskim bankom dostęp do amerykańskiego rynku. (
Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: PAP

Tagi

Wczytuję komentarze...

Podwyżki cen żywności? Minister rolnictwa stanowczo dementuje! "Nie ma żadnych przesłanek"

Jan Krzysztof Ardanowski / Tomasz Hamrat/Gazeta Polska

  

Jan Krzysztof Ardanowski był gościem redaktor Katarzyny Gójskiej w porannym paśmie radiowej Jedynki - "Sygnały Dnia". Odniósł się do informacji tabloidów o rzekomych drastycznych podwyżkach cen żywności. Brukowce grzmią, że pochłonie to całą "trzynastą emeryturę", a minister Ardanowski mówi: "Nie wiem czy to brak odpowiedzialności, czy głupota".

W ostatnich dniach nie brakowało publikacji prasowych dotyczących rzekomych podwyżek cen żywności. Pojawiały się informacje, że podwyżka sięgnie 100 procent, a dla emerytów będzie oznaczało to "pochłonięcie" całej tzw. trzynastej emerytury, zapowiadanej przez rząd Mateusza Morawieckiego.

"Nie wiem czy to brak odpowiedzialności, głupota, czy celowe straszenie ludzi. Ludzie się boją, jeżeli żywność byłaby droższa, być może renciści, emeryci się obawiają, ale nie ma żadnych przesłanek, że ta żywność radykalnie podrożeje. Trochę jest wpływ zeszłorocznej suszy na ceny pieczywa, one w rok do roku mogą wzrosnąć około 7 procent. Natomiast bardzo dobre były zbiory owoców, tak tanich owoców w Polsce nigdy nie było. Nie powinno być wzrostów cen mleka. Bardziej przejmuję, czy nie będzie w tym roku suszy, ale rolnicy już intensywnie pracują, więc myślę, że będą dobre zbiory, choćby warzyw"

- wyjaśnił minister Jan Krzysztof Ardanowski w rozmowie z redaktor Katarzyną Gójską.

Jak dodał, w ministerstwie trwają intensywne prace nad tym, żeby zwiększyć sprzedaż polskiej żywności.

"Szukamy sposobu, jak zwiększyć sprzedaż polskiej żywności, uważanej za najlepszą na świecie"

- powiedział.

Poruszono też temat polskiego mięsa wołowego - to efekt ujawnienia nieuczciwej ubojni w Kalinowie k. Ostrowi Mazowieckiej, w której do uboju przygotowywano chore krowy. Po tym incydencie wszczęto procedury kontrolne. Jak się okazało, był to przypadek jednostkowy. Minister zapewnia, że polskie mięso jest w zupełności bezpieczne.

"Przebadaliśmy wołowinę pod kątem salmonelli, ale Czesi stwierdzili, że gdzieś tam znaleźli. Przebadano 407 partii i nigdzie nie zostało to potwierdzone. Mamy jedną z najbardziej bezpiecznych branż mięsa wołowego na świecie. Ja bym się trochę cieszył, żeby była trochę tańsza, ale jest jakość znakomita. Na świecie wszędzie wołowina jest mięsem ekskluzywnym. Znakomitej jakości jest polska wołowina, mięso jest zdrowe i bezpieczne"

- zakończył.

 

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: Polskie Radio, niezalezna.pl

Tagi

Wczytuję komentarze...

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.


Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | gazetapolska.pl | panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl