Czosnek – cudowny lek natury

  

Czosnek to lek i przyprawa, który towarzyszy ludzkości co najmniej od 5000 lat. Jest dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. W starożytności niekiedy używany był nawet jako pieniądz, za 7 kg czosnku można było kupić niewolnika. Uprawiali go Babilończycy, Egipcjanie, Chińczycy, Asyryjczycy, Hebrajczycy, Grecy, Rzymianie, Arabowie. Egipcjanie traktowali go jako afrodyzjak, Hipokrates polecał go jako lekarstwo w schorzeniach układu pokarmowego i oddechowego. Skąd bierze się takie działanie czosnku i na co rzeczywiście pomaga? Jak go stosować?

W 1920 r. rosyjski uczony Borys Tokin odkrył w roślinie fitonocydy, substancje o działaniu bakteriobójczym i grzybobójczym. Znajdują się one tylko w świeżo wyciśniętym soku, doskonale działają przy zewnętrznym użyciu, jednak w zetknięciu z płynami ustrojowymi organizmu tracą swoje właściwości. Dalsze badania w 1944 r. potwierdziły obecność alliny (organicznego związku siarki), której produktem rozpadu przy krojeniu lub rozgnieceniu czosnku jest allicyna – substancja odpowiedzialna za specyficzny zapach i zarazem za działanie przeciwbakteryjnie czosnku. Roślina zawiera: związki siarki (allina i skordynina A i B), olejki eteryczne (zawierają m.in. salicynę, fitosterole, kwas spirogenowy, amoniak oraz wiele dwu- i trójsiarczków alkilowych i metylowych), flawonoidy, flawony, związki śluzowe, węglowodany (w tym inulinę), białka, sole mineralne. W 100 g czosnku znajdują się: potas (400 mg), fosfor (19-153 mg), wapń (100 mg), sód (80 mg), magnez (25-28 mg), żelazo (6,3 mg), mniejsze ilości selenu, jodu, chromu, miedzi, manganu, kobaltu, cynku, molibdenu i uranu. Roślina zawiera także witaminy: A, B1, B2, C, PP. Kaloryczność czosnku jest stosunkowo duża i wynosi 146 kcal/100 g produktu, ale nie ma to większego znaczenia, gdyż nie zjada się go w dużych ilościach.

Działanie czosnku

Allicyna i trójsiarczek dwuallilu występujące w czosnku mają bardzo silne działanie bakteriobójcze, wykazują wysoką skuteczność leczenia przeziębień i infekcji układu oddechowego. Te aktywne związki siarki mogą działać silniej niż takie antybiotyki jak penicylina i tetracyklina. Niestety ulegają one zniszczeniu w czasie obróbki termicznej (smażenia, gotowania).

Czosnek:
– jest naturalnym antybiotykiem niszczącym bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym, niszczy niektóre bakterie oporne na antybiotyki,
– wpływa korzystnie na drogi oddechowe, hamuje rozwój wirusów grypy,
– mobilizuje krwinki białe do obrony organizmu przed czynnikami zakaźnymi,
– obniża ciśnienie tętnicze,
– działa przeciwzakrzepowo i przeciwskurczowo,
– obniża poziom trójglicerydów, ochraniając tętnice i serce,
– zmniejsza ryzyko zawałów,
– obecność zawartych w nim związków siarki skutecznie obniża stężenie cukru we krwi,
– działa napotnie, obniża gorączkę, 
– zwiększa wydzielanie soku żołądkowego,
– dezynfekuje jelita i reguluje florę bakteryjną,
– reguluje trawienie i wspomaga metabolizm tłuszczów,
– przeciwdziała wzdęciom i nadmiernej fermentacji,
– zwalcza infekcje dróg moczowych,
– działa żółciopędnie, obniża poziom cholesterolu we krwi,
– działa przeciwpasożytniczo, przeciwbakteryjne, antygrzybiczo, przeciwrobacznie,
– działa przeciwmiażdżycowo i antysklerotyczne,
– zapobiega lub opóźnia rozwój wielu chorób zwyrodnieniowych, leczy reumatyzm, ischias, artretyzm, gościec,
– jest przeciwutleniaczem, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, szczególnie wątrobę,
– pomaga na bóle głowy i ułatwia zasypianie,
– stosowany zewnętrznie może być pomocny w leczeniu trudno gojących się ran, ropni, czyraków.

Czosnek stosuje się w leczeniu przeziębień, chorych zatok, przewlekłych nieżytów oskrzeli, zaburzeń żołądkowych i infekcji grzybiczych. Może być wykorzystany w leczeniu przewlekłych nieżytów żołądka z niedokwaśnością soku żołądkowego oraz w stanach upośledzonego wytwarzania żółci, w profilaktyce nadciśnienia tętniczego, może stymulować system immunologiczny, przyczyniając się do zapobiegania nowotworom. Chroni przed zwapnieniem żył, pobudza trawienie, poprawia funkcjonowanie wątroby i trzustki. Ze względu na dużą zawartość wapnia czosnek ma też właściwości odkwaszające, oczyszcza organizm z różnych substancji trujących, przeciwdziałając w ten sposób powstawaniu różnych chorób.




Ile spożywać i w jakiej formie

Czosnek jest stosowany w różnych postaciach, jako świeży, suszony, liofilizowany, sproszkowany lub kapsułkowany. Najbardziej aktywny jest świeży, rozdrobniony. Poddany obróbce termicznej, traci swoje właściwości bakteriobójcze, zachowuje jednak aktywność przeciwgrzybiczną i działa jako antyutleniacz, przeciwdziałający arteriosklerozie, starzeniu się i nowotworom.

 Stosując czosnek profilaktycznie, należy spożywać 1-3 ząbków, działanie lecznicze rozpoczyna się od 3-5 g dziennie. Dla zmniejszenia nieprzyjemnego zapachu można zjeść świeżą natkę pietruszki lub listki mięty, tymianku czy selera, można też wypić kieliszek czerwonego wina. Ząbki czosnku można ścierać, kroić lub miażdżyć, spożywać z dodatkiem mleka, miodu lub cytryny.




Działania niepożądane i przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do stosowania świeżego czosnku są ostre nieżyty żołądka i jelit, choroby nerek, problemy z krzepnięciem krwi, skłonność do niskiego ciśnienia krwi. W nadmiernych dawkach może dojść w skrajnych sytuacjach nawet do uszkodzenia wątroby i nerek. U niektórych osób występuje alergia na czosnek, co może spowodować wysypki na skórze. W dużych dawkach czosnek i jego preparaty są niebezpieczne, zwłaszcza dla dzieci (nie powinien być w ogóle podawany niemowlętom poniżej 10 miesiąca życia). Należy go spożywać ostrożnie w ciąży i w czasie karmienia piersią. Bardzo duże ilości czosnku mogą powodować skurcze macicy, a nawet poronienie. Przyjmowanie czosnku wpływa na skuteczność działania leków (np. przeciwzakrzepowych). Długie stosowanie zbyt dużych dawek może spowodować egzemę, wzdęcia, reakcje alergiczne.
Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: Magiczny świat czosnku,praca zbiorowa
Tagi

Wczytuję komentarze...

Twórca polskiej alternatywy: Owsiak wykonywał zadania. I nadal to robi manipulując młodzieżą (FILM)

/ Fot. screen YouTube; fot. Stanisław Markowski

  

Radosław Huget w latach 80. wymyślił Ruch Wolność i Pokój, którego aktywiści odmawiali złożenia przysięgi wojskowej na wierność ZSRR. Odpowiedzią komunistycznego reżimu było stworzenie „alternatywy” posłusznej reżimowi, której twórcą był Jerzy Owsiak. - Jego ojciec był prominentnym milicjantem, pułkownikiem, szefem wydziału śledczego Komendy Głównej i I sekretarzem POP PZPR w Komendzie Głównej. Owsiak był człowiekiem, który wykonywał zadania, funkcjonował w oficjalnych mediach i odstawiał młodzieniaszka – mówi dziś Huget, który w latach 90. z powodu biedy wyemigrował z Polski. Zobacz mocną wypowiedź legendy polskiej alternatywy (FILM)

Radosław Huget to legenda krakowskiej opozycji, wielokrotnie zamykana w latach 80. za antykomunistyczne manifestacje. W czasie, gdy on i inni członkowie WiP byli zwalczani, reżimowe media próbowały kreować własną „alternatywę”.

- Używali do tego Rozgłośni Harcerskiej, Owsiak funkcjonował jakoś w tych „przekaziorach”. A potem Owsiak przychodził do nas. Gdy robiliśmy już po „okrągłym stole” pikiety pod Sejmem, przychodził i starał się przeciągnąć ludzi na te swoje imprezy, o który było wiadomo, że są sterowane. Był człowiekiem, który wykonywał zadanie i to jest oczywiste

– mówi Huget.

Te same komunistyczne media, w których działał Owsiak, zwalczały WiP.

- Pamiętam spotkanie z Moniką Olejnik, kiedy blokowaliśmy ambasadę Czechosłowacji w obronie czeskich więźniów politycznych. Została tam wysłana i zadała bardzo dobre pytanie merytoryczne: „Słuchajcie, a czy wy nie pracujecie nigdzie? Kto was utrzymuje?”. Tacy byli dyżurni „trujkowcy” przez „u” zwykłe

– opowiada Huget.

Zdaniem Hugeta, podobną rolę Owsiak odgrywa dziś w czasie WOŚP i letnich festiwali.

- Owsiak kanalizował zbuntowaną młodzież i robi to nadal. Ale nie tylko. Zaprasza ludzi reżimu, takich jak Komorowski i pokazuje: patrzcie, jaki fajny jest. Niby prezydent, a popatrz jaki fajny, bezpośredni, kumpel, wujek Bronek. Możecie wujka poklepać

– żartuje.

Obejrzyjcie mocną rozmowę z legendą polskiej alternatywy poniżej:
 

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: niezalezna.pl

Tagi

Wczytuję komentarze...

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.


Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | gazetapolska.pl | panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl