Ze sklepów „Żabka”, „Biedronka” i „Selgros” zniknie część wędlin marki Morliny i Krakus. Powodem wycofania z półek produktów jest zbyt duże stężenie antybiotyku doksycyklina w mięsie.

Z początkiem sierpnia „Żabka” podała, że wycofuje ze sklepów produkty: „szynka od szwagra”, „salceson domowy” i kiełbasę podwawelską. Taki sam problem wystąpił w „Biedronce” i „Selgrosie”.

Powodem wycofania mięsa z obrotu były przekroczenie dopuszczalnego poziomu antybiotyku doksycykliny.



Firma wydała w związku z tymi doniesieniami oświadczenie:

W odniesieniu do informacji opublikowanej w systemie RASFF 03.08.2016, dotyczącej pozostałości antybiotyku doxycyclina w surowcu dostarczonym do naszego zakładu produkcyjnego, informujemy o podjęciu działań mających na celu wycofanie z rynku produktów wytworzonych z udziałem zakwestionowanej partii surowca.

Klienci, którzy zakupili takie produkty, otrzymają szczegółowe komunikaty. 

Jednocześnie informujemy, że pozostałe partie produkcyjne są wolne od jakichkolwiek ograniczeń.

W celu zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego naszych produktów zakończyliśmy współpracę z dostawcą, od którego pochodził surowiec nieprawidłowej jakości. Ponadto objęliśmy gospodarstwa wzmożoną kontrolą. 

Wszystkie nasze zakłady produkcyjne znajdują się pod stałym nadzorem weterynaryjnym i są objęte krajowym programem badań kontrolnych substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych u zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz w wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt oraz w paszach.