Koło Neapolu powstało muzeum... pizzy

Pizza neapolitańska, to pomimo dość prostego składu prawdziwa ikona smaku, znana fanom okrągłej potrawy na całym świecie.

youtube.com
Pizza neapolitańska, to pomimo dość prostego składu prawdziwa ikona smaku, znana fanom okrągłej potrawy na całym świecie. W środę w miejscowości Ercolano pod Neapolem odbędzie się uroczyste otwarcie muzeum, w którym będzie można nie tylko posmakować słynnej włoskiej pizzy, ale również zapoznać się z jej subtelną, tradycyjną recepturą.

W 2009 pizza "napoletana" została zastrzeżona przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny. Pizzę o tej nazwie na całym świecie można teraz wyrabiać tylko według ściśle określonej receptury, tzn. ze specjalnej mąki, soli morskiej, z pomidorami San Marzano z pól w pobliżu Wezuwiusza, mozarellą z mleka bawolego, oraz piekąc na kamiennej płycie w piecu opalanym drewnem.

Nic dziwnego, że symbol tradycyjnej włoskiej kuchni doczekał się swojego muzeum, którego oficjalne otwarcie nastąpi już w środę 13 lipca w położonym nieopodal Neapolu mieście Ercolano. Główną atrakcją ma być zapoznanie turystów z kunsztem wypieku „napoletany”, ale również bogate zbiory fotografii gwiazd wywodzących się z tamtejszego regionu, gustujących we włoskim przysmaku – wśród nich ma się znaleźć sama Sophia Loren. Muzeum ma stanowić dodatkową atrakcję dla turystów tłumnie zwiedzających tereny wykopalisk archeologicznych dotknięte erupcją Wezuwiusza w 79 roku.

Pierwsze muzeum poświęcone pizzy pod nazwą Pizza Brain powstało w Filadelfii w stanie Pensylwania.

 

Źródło: niezalezna.pl

#napoletana #pizza neapolitańska #Ercolano #muzeum pizzy #pizza

MJ
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo