Miód w plastrach – poznaj jego właściwości i jak go spożywać 

Znamy już miód płynny w słoikach, ale nie każdy widział, a nawet nie próbował miodu z plastra. Plaster miodu wygląda cudowanie, pachnie pysznie, a jego spożywanie może przynieść mnóstwo radości.

Zdjęcie dodane przez Pixabay/pexels

Plastry miodu czym są

Plastry miodu mają charakterystyczną sześciokątną budowę, którą zawdzięczają woskowemu szkieletowi. W każdej komórce jest miód, który nazywany jest miodem surowym. Jest to miód, który nie przeszedł jeszcze procesu pasteryzacji i filtracji. W takim plastrze znajdziemy również, niewielkie ilości pyłku, propolisu czy mleczka pszczelego. 

Czy warto próbować miodu w plastrach?

Odpowiedź brzmi jak najbardziej tak. Plaster miodu jest bardzo bogaty w węglowodany oraz substancje antyoksydatywne, a także wartościowe enzymy. Zawiera on więcej przeciwutleniaczy niż miód w słoiku, które odpowiedzialne są za stany zapalne w całym naszym organizmie oraz hamują procesy starzenia się komórek. Należy również wspomnieć o tym, że produktu pszczele charakteryzują się też ogromną ilością substancji hamujących rozwój chorobotwórczych bakterii, grzybów oraz pasożytów.

Gdzie kupić plaster miodu?

Plaster miodu najłatwiej kupić i zobaczyć w pasiece pszczół. Przed zakupem przez internet wcześniej warto sprawdzić certyfikaty pasieki, aby nie zakupić słabej jakości miodu. 

W zależności od rodzaju miodu i jego dostępności w danym momencie, cena plastra może wahać się między 20 - 60 złotych. 

Jak należy jeść plaster miodu?

Należy pamiętać, że plaster miodu jest bardzo klejący i słodki. Najlepiej odkroić sobie kawałek i żuć go jak guma, aż do uwolnienia całego miodu. Następnie pozostały wosk można wypluć, gdyż nie ma żadnych właściwości odżywczych. Oczywiście jeśli zdecydujemy się na zjedzenie wosku to nic nam nie grozi, jest całkowicie bezpieczny.

Kawałki plastra miodu mogą być również jako dodatek do owsianki czy dekoracja ciast, tortów. 

Jak przechowywać plastry miodu?

Taki plaster należy przechowywać w szczelnym opakowaniu w temperaturze pokojowej, aby nie stracił swoich właściwości i był nadal jadalny. Zakupiony plaster dobrze jest spożyć w ciągu kilu dni od zakupu. Należy o niego dbać i nie pozwolić, aby dostały się do niego inne owady.

 



Źródło: niezalezna.pl

 

Mariola Łukawska
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...
Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo