Piernik długo dojrzewający staropolski. PRZEPIS

Piernik staropolski to tradycyjne ciasto świąteczne. Najsmaczniejszy to ten długo dojrzewający, którego ciasto leżakowało kilka tygodni przed świętami. 

Zdjęcie dodane przez Taryn Elliott/pexels

Poznaj historię piernika staropolskiego

Nazwa piernik pochodzi od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny. 
Dawniej piernik był ciastem luksusowym. Wyłącznie bogaci mogli sobie pozwolić na zakup piernika. Kobiety delektowały się ciastem podczas podwieczorków, a mężczyźni mieli przekąskę przy mocniejszych trunkach. 

Smak piernika nie przypominał tego co zjadamy dzisiaj. Było to zwykłe, bez aromatu, słodkie ciasto. Legenda głosi, że jeden z uczniów piekarza przez przypadek dodał do ciasta przyprawy korzenne i w ten sposób stworzył smak piernika. 

Piernik pochodzi z rejonów dzisiejszej Holandii. 

Przepis na piernik staropolski

Składniki:

  • 500 g miodu naturalnego
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki przyprawy do piernika (kupnej lub domowej, która smakuje lepiej i dodaje aromatu)

Wyrobienie ciasta:
Miód i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić.
Sodę oczyszczoną wymieszać z mlekiem.
W misce połączyć mąkę pszenną z solą i z przestudzoną masą miodową. Następnie dodać mleko z sodą. Całość wymieszać. Na koniec dodać jajka oraz przyprawę do piernika, która nada kolor ciastu.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski kamionkowej lub szklanej i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciemne i zimne miejsce. 

Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką).

Pieczenie
Piec na 5 – 7 dni przed świętami. Wówczas po upieczeniu i leżakowaniu uzyska jeszcze lepszy smak i aromat. 
Ciasto podzielić na 3 równe części. Przygotować blachy i wyłożyć papierem do pieczenia.
Każdą z części piernika rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Piernik mocno rośnie, praktycznie podwaja swoją objętość. Następnie placek wyłożyć do blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 170ºC (można z termoobiegiem) przez 15 – 20 minut. 
Wyjąć, wystudzić.
Ok. 3-4 dni przed świętami blaty piernikowe przełożyć powidłami śliwkowymi. Przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć.
Przed świętami piernik polać czekoladą. Swoją świeżość zachowa długo, wystarczy go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysychał.

Przepis na domową przyprawę do piernika

Domowa przyprawa jest bardzo łatwa w wykonaniu wystarczy mieć potrzebne składniki i wymieszać. Swoją świeżość i smak zachowuje długo. Można jej użyć również do pierniczków lub jako delikatna posypka do kawy

Składniki:

  • 25 g cynamonu
  • 10 g suszonego, mielonego imbiru
  • 5 g mielonych goździków
  • 5 g gałki muszkatołowej
  • 5 g mielonego kardamonu
  • 2 g ziaren kardamonu
  • 1 g czarnego pieprzu
  • 1 g ziela angielskiego

Wszystkie twarde składniki zmielić w młynku lub zetrzeć w moździerzu na drobny pył. Następnie wszystko ze sobą razem wymieszać i przełożyć do szczelnego pojemniczka np. do słoiczka.

 

 



Źródło: niezalezna.pl

#piernik #piernikstaropolski

Mariola Łukawska
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo