Dieta dla osób z niewydolnością serca. Tego nie może w niej zabraknąć

Korzyści płynące ze spożywania kwasów omega-3 są dobrze znane. Tymczasem zależność pomiędzy poziomem kwasu alfa-linolenowego a ryzykiem niewydolności serca była dotychczas badana w znacznie mniejszym stopniu. Okazuje się jednak, że pacjenci z niewydolnością serca, u których poziom kwasu alfa-linolenowego jest niski, mogą być w większym stopniu narażeni na hospitalizację i zgon.

Zdjęcie autorstwa Towfiqu barbhuiya z Pexels

Naukowcy z Instytutu Badań Medycznych przy Szpitalu del Mar w Barcelonie pozyskiwali dane dotyczące poziomu kwasu alfa-linolenowego z próbek krwi pobranych od 905 pacjentów z niewydolnością serca w latach 2006-2020. Dane na temat zdrowia badanych gromadzono przez ponad dwa lata. W tym czasie odnotowano 140 zgonów z różnych przyczyn, 85 zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych i 141 pierwszych hospitalizacji z powodu niewydolności serca

Dane wskazywały, że ryzyko hospitalizacji oraz zgonów zarówno z różnych przyczyn, jak i z przyczyn sercowo-naczyniowych było wyraźnie mniejsze u osób z wysokim poziomem kwasu alfa-linolenowego we krwi.

Te wyniki wskazują, że wyższy poziom kwasu alfa-linolenowego może być związany z lepszymi prognozami u pacjentów z niewydolnością serca. Osoby te powinny zatem sięgać po takie produkty jak olej lniany i rzepakowy, orzechy włoskie czy nasiona chia. Pozytywnie może wpływać także dieta oparta na produktach pochodzenia roślinnego. Dalsze badania pomogą ustalić czy u osób z niskim poziomem kwasu alfa-linolenowego zmiana w sposobie odżywiania może polepszyć rokowania.
- podsumowują autorzy publikacji.
 

 

 



Źródło: Niezalezna.pl, PAP

MaŁu
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo