Drewniana, plastikowa czy szklana. Jaka jest najlepsza deska do krojenia?

Jaka jest idealna deska do krojenia? Szklana, bambusowa, drewniana, czy nadaje się do wszystkiego. Czy można na nich kroić wszystko? Na jakiej zostają zapachy, a jaka jest uniwersalna? Poznaj plusy i minusy desek.

Zdjęcie autorstwa Toni Cuenca z Pexels/pexels

Potrzebna rzecz w kuchni

Deska do krojenia jest jedną z najważniejszych rzeczy potrzebnych w kuchni. Deska jest używana codziennie do krojenia wszystkiego. Obecnie mamy taki duży wybór, że czasem trudno nam zdecydować co kupić. Dostępne są w wielu kolorach, kształtach czy wykonane z różnych materiałów. 

Rodzaje desek do krojenia

Deska do krojenia drewniana

Deska do krojenia drewniana jest najczęstszą deską spotykaną w domach. Jest wygodna w użytkowaniu, trwała i łatwo dostępna. Najlepsze deski to te z twardszego drewna, np. z dębu, akacji, jesionu, gruszy, buku, cisu i grochodrzewa. Najtwardsze wykonane są z hebanu i kokosu.

Przed pierwszym użyciem drewnianej deski należy zaimpregnować ją olejem jadalnym. Należy natrzeć np. olejem słonecznikowym czy oliwą z oliwek. Raz na jakiś czas dobrze jest ją zdezynfekować. Należy posypać deskę grubą warstwą soli i pozostawić na noc. Sól zlikwiduje zapachy, rozjaśni i osuszy drewno. 

Największą zaletą drewnianych desek są właściwości bakteriobójcze. Pamiętajmy jednak, że wymagają specjalnej pielęgnacji. 

Deska do krojenia drewniana dostępne są na rynku w różnych rozmiarach. Mogą być duże, grube lub małe i poręczne. Okrągła deska do krojenia będzie idealna do serwowania przekąsek – kawałków sera, owoców, plasterków szynki i tartinek. Niektóre modele są wyposażone w ostrzałkę do noży, która znajduje się wewnątrz uchwytu.

Zalety drewnianych desek do krojenia

  • naturalne właściwości bakteriobójcze - wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Po każdym użyciu, deskę należy od razu umyć i wytrzeć do sucha. Niemyta i niewycierana drewniana deska łatwo zaczyna wchłaniać wodę i staje się pożywką dla bakterii.
  • mniejsza lub większa twardość – wszystko zależy od danego gatunku drewna
  • drewniana deska do krojenia ma właściwości do zasklepiania drobnych nacięć
  • nie tępi noży
  • doskonała do krojenia pieczywa i innych suchych produktów
  • może służyć jako podkładka pod nagrzane garnki lub pod wyjmowaną z piekarnika blachę.

Wady drewnianych desek do krojenia

  • bardzo łatwo wchłania wodę, odbarwia się i przesiąka zapachami
  • wilgoć może przenikać do głębszych warstw drewna, powodując namnażanie się bakterii
  • nie można jej myć w zmywarce

Deska do krojenia bambusowa

Deski bambusowe często są mylone z deskami drewnianymi. Jednak należy zwrócić szczególną uwagę na to, że nie są one wykonane z drewna, a z mocno sprasowanej trawy. 

Trawa ułożona jest w poprzek, dzięki czemu nie ma konieczności używania szkodliwych klejów, a podczas krojenia do wnętrza nie wsiąkają płyny. Deski bambusowe są twardsze od desek z drewna bukowego. Dodatkowo nie nasiąkają wodą dzięki czemu szybko schnął. 

Deska do krojenia bambusowa nie chłonie wilgoci tak samo jak drewno więc nie wymaga impregnacji przed pierwszym użyciem. Z czasem dłuższego użytkowania można natrzeć deskę olejem jadalnym, by rysy zostały zasklepione.

Zalety deski do krojenia bambusowej

  • twarda i trwała
  • nie tępi używanych na niej noży
  • mocno sprasowane włókna nie chłoną wilgoci i nie stają się pożywką dla bakterii
  • bambusowa deska do krojenia jest przyjazna dla środowiska. Zbiory bambusa mogą być powtarzane znacznie częściej niż zbiory drewna.
  • szybko wysycha, ale po każdym umyciu lepiej przetrzeć ją czystą ściereczką do sucha

Wady deski do krojenia bambusowej

  • nie jest dostosowana do mycia w zmywarkach. Kontakt z większą ilością wody może osłabić strukturę bambusa, a tym samym obniżyć odporność deski na uszkodzenia.

Deska do krojenia szklana

Największym atutem szklanej deski do krojenia jest fakt, że jest odporna na działanie bakterii. Jest łatwa do utrzymania w czystości, bardzo higieniczna oraz można myć ją w zmywarce. Dostępne są w różnych rozmiarach, kolorach i wzorach. Szklane deski do krojenia pełnią funkcje estetyczną, ale i ozdobną. 

Zalety szklanej deski do krojenia 

  • nie chłoną zapachów - nadają się do krojenia mięsa, ryb, cebuli i czosnku
  • odporne na działanie silnych detergentów i można je myć w zmywarce
  • dostępne w wielu kolorach i wzorach
  • nie chłonie wilgoci i nie doprowadza do rozwoju bakterii

Wady szklanej deski do krojenia 

  • mogą ulec stłuczeniu lub wyszczerbieniu
  • twardy materiał przyspiesza tępienie noży. Nie należy używać na nich noży ceramicznych.

Deska do krojenia plastikowa

Plastikowa deska do krojenia jest jedną z najpopularniejszych desek, które możemy znaleźć w kuchni. Jednak po długim użytkowaniu takiej deski, niszczy się ona. Plastikowe deski są lekkie, łatwo dostępne, tanie i kolorowe. 

Decydując się na plastikowe deski do krojenia warto zakupić kilka sztuk z przeznaczeniem do krojenia różnych produktów. 

Zalety plastikowych desek do krojenia

  • wykonane są z bardzo higienicznego materiału, który nie sprzyja namnażaniu się bakterii. W momencie, gdy stają się bardzo zarysowane, w powstałych rowkach mogą rozwijać się bakterie.
  • odporne na szorowanie i silne detergenty
  • niektóre można myć w zmywarkach
  • początkowo nie chłonie zapachów, jednak w miarę użytkowania i pojawiających się zarysowań, zaczynają wchłaniać intensywne zapachy.
  • są lekkie i wygodne w przenoszeniu

Wady plastikowych desek do krojenia

  • brak naturalnej ochrony przed nacięciami. 
  • są miękkie i nie mają właściwości zasklepiających. 
  • po pewnym czasie zaczynają chłonąć zapachy, a w rowkach rozwijają się bakterie.
  • porysowane deski z tworzywa sztucznego wyglądają nieestetycznie.
  • plastik łatwo się zabarwia, np. po krojeniu papryki, na desce plastikowej pozostanie czerwona plama, którą trudno będzie zmyć.

Deski do krojenia z kamienia – marmur i granit

Na początku należy zaznaczyć, że marmurowa lub granitowa deska może służyć nam do kilku funkcji. Może być tradycyjną deską do krojenia lub do eleganckiego serwowania przekąsek, pizzy i innych dań. 

Zalety kamiennej deski do krojenia

  • można na niej kroić lub serwować przekąski, sery, pizzę i ciasta
  • bardzo łatwo utrzymać ją w czystość. Nie chłonie wody i zapachów.
  • ładnie się prezentuje jako dekoracja
  • odporna na zarysowania, barwienie i odbarwianie.
  • bardzo higieniczna - jest odporna na bakterie i pleśń

Wady kamiennej deski do krojenia

  • tępi noże 
  • kamień to ciężki materiał, dlatego może być niewygodna w przenoszeniu.

Deska do krojenia ceramiczna

Deski kuchenne wykonane z ceramiki zachwycają swoimi pięknymi wzorami. Doceniane za walory estetyczne niż za praktyczne. Bardzo dobrze prezentują się na półce, ale można używać je także podczas przygotowywania posiłków.

Zalety ceramicznej deski do krojenia

  • wykonane z nieprzywierającego materiału.
  • ceramiczna deska jest wielofunkcyjna – może służyć do krojenia, serwowania przekąsek oraz jako podstawka pod naczynia z gorącymi daniami.
  • jakość wykonania i piękne, kolorowe wzory. 
  • nie chłoną wilgoci, zapachów i nie odbarwiają się.
  • odporne na zarysowania, dzięki czemu nie rozwijają się na nich bakterie.
  • łatwe do utrzymania w czystości. Można je myć w zmywarkach i stosować detergenty.

Wady ceramicznej deski do krojenia

  • dość ciężkie
  • mogą się potłuc.
  • śliski materiał wymaga ostrożności w czasie krojenia.
  • tępią noże 

Na czym kroić mięso, ryby czy warzywa

Deski drewniane czy plastikowe to najczęstszy wybór podczas zakupów. Takie deski jednak najlepiej sprawdzają się do krojenia pieczywa i innych suchych produktów. Szklane lub kamienne deski są doskonałe do krojenia mięsa i ryb. Gładka powierzchnia jest odporna na zarysowania. Nie chłoną wilgoci i nie doprowadzają do namnażania się bakterii.
 

 

 



Źródło: niezalezna.pl

Mariola Łukawska
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo