Cynk w organizmie pełni wiele ważnych funkcji. Często jest pomijany, jednak stanowi ważny składnik. Jeśli brakuje nam cynku w organizmie, to często łapiemy infekcje, mamy brak apetytu, jesteśmy zmęczeni, mamy kłopoty z koncentracją czy występuje u nas problem z włosami lub paznokciami. Większość z nas ma za mało cynku - jest on bowiem w produktach, które jemy zbyt rzadko i w małych ilościach. Sprawdź, jaką rolę w organizmie pełni cynk i jakie są jego najlepsze źródła pokarmowe.
Cynk jest mikroelementem, który pełni różne funkcje w organizmie. Oddziałuje na ponad 300 enzymów, wchodząc w skład około 80 z nich. Ma wpływ na strukturę części białek, przyswajanie witamin, uczestniczy w procesie podziału komórek. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i kwasów tłuszczowych. Oddziałuje też na układ rozrodczy – u kobiet wspiera prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych i bierze udział w regulacji cyklu menstruacyjnego; u mężczyzn wspiera płodność i reguluje poziom testosteronu we krwi.
Większość osób wykazuje zbyt małe stężenia cynku. Wynika to z faktu, że jemy zbyt mało produktów bogatych w ten składnik. W dodatku jego wchłanianie bywa utrudnione.
Na niedobór cynku narażone są osoby z chorobami przewodu pokarmowego, chorobą alkoholową, wegetarianie, osoby na diecie odchudzającej, kobiety ciężarne i sportowcy, z powodu większego zapotrzebowania.
Objawy niedoboru cynku to:
Ilości cynku, które zazwyczaj występują w żywności, nie prowadzą do jego nadmiernego spożycia.
Ostre objawy zatrucia cynkiem to:
Głównymi źródłami cynku są produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, jaja, ryby i ostrygi, w mniejszym stopniu roślinnego. Niestety z pokarmu cynk jest wchłaniany tylko w ok. 26-33 proc. Warto więc skonsultować się z lekarzem i rozważyć suplementację tego mikroelementu.
Produkty zawierające cynk to przede wszystkim: