Kiwi - zobacz dlaczego warto je jeść

Kiwi to owoc, który obok warzyw stanowi skarbnicę witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Posiada liczne właściwości, jak działanie przeczyszczające czy odchudzające. Znany jest już od setek lat. Jednak nie wszystkie osoby mogą się przekonać o działaniu tego egzotycznego owocu. Kiwi może być bowiem przyczyną alergii. Jakie wartości posiada kiwi? Dlaczego należy go spożywać i jakie korzyści niesie to dla organizmu?

zdjęcie ilustracyjne / pexels.com/@PhotoMIX Company

Kiwi i jego pochodzenie

Kiwi jest owocem spożywanym powszechnie w naszym kraju. W sklepach możemy go znaleźć właściwie przez cały rok, a dojrzewają na przełomie października i listopada. Ze względu na dużą wytrzymałość, można go przechowywać przez dłuższy czas. Charakteryzuje się zielonym kolorem w środku o kwaśnym smaku. W przypadku bardziej dojrzałych owoców jest już lekko słodkie. Istnieje wiele odmian kiwi, a najbardziej znany jest rodzaj „Hayward” i „Bidan”. Głównymi producentami tych owoców jest Nowa Zelandia, Kanada, USA, Japonia oraz Francja.

Kiwi – wartości odżywcze

Kiwi to małe owoce, które mają dużo smaku i wiele korzyści zdrowotnych. Ich zielony miąższ jest słodki i kwaśny. Jest również pełen składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina K, witamina E, kwas foliowy i potas. Mają też dużo przeciwutleniaczy i są dobrym źródłem błonnika. Ile kalorii ma kiwi?

100 g surowego kiwi zawiera:
61 kalorii,
0,5 g tłuszczu,
3 mg sodu,
15 g węglowodanów,
9 g cukru,
3 g błonnika pokarmowego,
1,1 g białka.

Owoce kiwi są dobrze znane ze swojej wysokiej zawartości witaminy C – 53 mg w kiwi – więcej niż w tej samej ilości pomarańczy. Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, jest odpowiedzialna za wzrost i naprawę tkanek organizmu oraz wsparcie układu odpornościowego. 

Oprócz witaminy C kiwi zawierają dużą ilość witaminy K. Witamina K jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która reguluje krzepnięcie krwi, metabolizm i poziom wapnia we krwi. 

Miedź jest składnikiem odżywczym, który współdziała z żelazem, tworząc czerwone krwinki, wspiera zdrowe kości, nerwy i funkcje odpornościowe oraz pomaga we wchłanianiu żelaza. Miedź jest powszechnym składnikiem odżywczym kiwi i stanowi 14 proc. zalecanego dziennego spożycia. 

Owoce kiwi zawierają również rozsądne ilości witaminy E, kwasu foliowego, potasu i błonnika pokarmowego.

Właściwości zdrowotne owocu kiwi

Regularne jedzenie owoców kiwi ma niezwykle pozytywny wpływ dla zdrowia człowieka.

  • Zawarte w owocach przeciwutleniacze i witaminy chronią wzrok przed uszkodzeniem i mogą chronić przed jaskrą, zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.
  • Spożywanie owoców kiwi wpływa na poprawę jakości snu oraz obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi nawet o 15 proc., przy jednoczesnym zwiększeniu poziomu dobrego cholesterolu.
  • Systematyczna konsumpcja owoców kiwi może łagodzić objawy astmy.
  • Korzystnie wpływać na perystaltykę jelit, redukując dolegliwości układu pokarmowego.
  • Owoce zawierają dużo błonnika, pomocnego w zaparciach.
  • Owoce mają też właściwości moczopędne, pobudzające wydalanie z organizmu sodu i wody.
  • Owoce kiwi, dzięki zawartości serotoniny, mogą mieć działanie antydepresyjne
  • Regularne spożywanie owoców kiwi dobroczynnie wpływa na koncentrację i sprawność umysłową. Dzięki dużej zawartości potasu, systematycznie spożywane owce kiwi mają wpływ na dotlenienie mózgu i spalanie węglowodanów.
  • Owoce kiwi dobrze wpływają na układ kostny i mięśniowy, kontrolują ciśnienie krwi i wspierają pracę nerek.
  • Owoce kiwi świetnie nadają się do stosowania przy przeziębieniach i grypie. 
  • Indeks glikemiczny (IG) kiwi wynosi 50. Owoc zalecany jest w niewielkich ilościach w cukrzycy (ok. 200 g na dobę).


Kiwi – wybór i przechowywanie

Wybierając kiwi, warto przytrzymać je kciukiem i delikatnie nacisnąć - te, które mają najsłodszy smak, delikatnie ulegną naciskowi. Warto zrezygnować z zakupu tych bardzo miękkich, pomarszczonych czy uszkodzonych. Kiwi są zwykle dostępne przez większą część roku.

Owoce kiwi dojrzewają od kilku dni do tygodnia w temperaturze pokojowej, z dala od światła słonecznego lub ciepła. Umieszczenie owoców w papierowej torebce z jabłkiem, bananem lub gruszką pomoże przyspieszyć ich proces dojrzewania. Dojrzałe kiwi można przechowywać w temperaturze pokojowej lub w lodówce. 

Kiwi – zastosowanie w kuchni

Kiwi w smaku są bardzo pysze, dlatego można je spożywać jak jabłko. Surowy owoc można obrać i pokroić, albo zjeść miąższ łyżeczką po uprzednim przekrojeniu na pół.  Można również spożywać kiwi wraz ze skórką, która jest bardzo cienka i pełna składników odżywczych i błonnika. Zaś meszek znajdujący się na skórce możesz zetrzeć przed jedzeniem.

Kiwi można również spożywać w postaci przetworzonej (w puszkach, mrożone lub liofilizowane), lecz nie powinno się dodawać ich do galaretki ze względu na enzymy, które sprawią, że galaretka nie stężeje.

Kiwi można stosować do:

  • marynowania mięs;
  • ostrych sosów;
  • sałatek owocowych;
  • jako dodatek do płatków śniadaniowych lub owsianki;
  • jako dodatku do deserów.

Kiwi a alergia

Kiwi jest owocem, który z natury jest bezpieczny. Jednakże może powodować reakcję alergiczną. Objawy alergii na kiwi obejmują swędzenie gardła, obrzęk języka, trudności w połykaniu, wymioty i pokrzywkę. Ryzyko wystąpienia alergii na kiwi wzrasta, jeśli jesteś również uczulony na orzechy laskowe, awokado, figi. 

 



Źródło: zywienie.medonet.pl, niezalezna.pli

 

Natalia Wasilewska
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...
Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo