Przyroda na wyciągnięcie ręki: Co wiesz o... osetniku?

Osetnik zwyczajny, osetnik (Carduelis citrinella) – gatunek niewielkiego ptaka z rodziny łuszczakowatych, zamieszkujący wyspowo Półwysep Iberyjski, południową Francję i Alpy. Prowadzi osiadły tryb życia, odbywa jedynie wędrówki między poszczególnymi piętrami gór.

osetnik
Sandra; creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0

W Polsce odnotowany tylko 3 razy: we Wrocławiu, w okolicach Kielc oraz na Hali Gąsienicowej w Tatrach w 2016.

Upierzenie samca gładkie, bez kreskowania. Wierzch głowy, boki szyi i kark szare, wierzch ciała zielonożółty. Skrzydła ciemne z dwiema żółtymi pręgami, brzuch jasnożółty. Samica i młode bledsze, o delikatnym, podłużnym kreskowaniu.

Wymiary średnie: długość ciała ok. 12 cm rozpiętość skrzydeł ok. 22 cm. Zamieszkuje lasy iglaste na obszarach górskich i alpejskie łąki. Gniazdo buduje na drzewach iglastych. Składa 3–5 jaj. Wysiadywanie trwa 12 do 14 dni, pisklęta opuszczają gniazdo po około 18 dniach. Pożywienie ptaka stanowią nasiona.

Według szacunków  z 2015, liczebność populacji wynosi 500–565 tysięcy dorosłych osobników. Trend liczebności populacji uznawany jest za spadkowy.

Na terenie Polski gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową.


 

 

 



Źródło: niezalezna.pl

#Osetnik zwyczajny

ps
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo