Żurawina – na co pomaga?

Żurawina to owoc, który zawiera wiele właściwości leczniczych. Korzyści z jej spożywania jest naprawdę wiele. Najczęściej mówi się, że jest wykorzystywana w wspomaganiu leczenie infekcji dróg moczowych, jednak jest skuteczna również w innych dolegliwościach. Na jakie dolegliwości pomoże ci żurawina? Na co pomaga żurawina? W jaki sposób stosować żurawinę?

zdjęcie ilustracyjne / pexels.com/@Irita Antonevica

Żurawina 

Żurawina jest zimozieloną krzewinką. Dojrzewanie owoców żurawiny przypada na miesiące letnie od czerwca do września, a zbiory mogą być realizowane przez całą zimę. Świeże owoce żurawiny są dostępne od października do stycznia. W Polsce rosną dwa gatunki: żurawina wielkoowocowa oraz żurawina błotna. W przemyśle spożywczym częściej wykorzystywana jest wielkoowocowa odmiana.

Jej owoce są niewielkich rozmiarów, o czerwonym kolorze. Można je spożywać zarówno na surowo, jak i w postaci suszonej czy przetworzonej. 

Żurawina - jakie składniki odżywcze zawiera?

Żurawina zawiera duże ilości witaminy A, E oraz C, a także witamin z grupy B. Żurawina zawiera także antocyjany – naturalne barwniki, które działają ochronnie na naczynia krwionośne. W owocach żurawiny znajdziemy pokaźne ilości błonnika, karotenu, a także składników mineralnych, jak potas, jod, magnez, sód czy fosfor. Dlatego też warto spożywać zarówno świeże, jak i suszone owoce, a także w odpowiednim momencie zrobić zapasy i zamrozić owoce żurawiny. 

Żurawina – kaloryczność

Ile kalorii zawiera żurawina? Wartość energetyczna na 100 g świeżych owoców to 46 kcal. Jednak najpopularniejsza forma spożywcza, czyli suszona żurawina to już 308 kcal w 100 gramach produktu. Najwięcej dobroczynnych właściwości żurawiny (witamin i minerałów) zawiera świeży owoc żurawiny, które dostępne są w okresie od października do stycznia.  

Żurawina – właściwości lecznicze  
           

Na co pomaga żurawina? Lecznicze właściwości żurawiny są znane od dawna, i najczęściej wykorzystuje się ją w fitoterapii, czyli dziedziny z pograniczu medycyny i ziołolecznictwa. Najczęściej w sklepach dostępna jest suszona żurawina lub herbata z żurawiny. Właściwości żurawiny związane z działaniem przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym oraz kwaśny, aseptyczny odczyn odgrywa bardzo ważną rolę w leczeniu schorzeń wywołanych przez chorobotwórcze drobnoustroje. 
 
Dobroczynne działanie żurawiny jest wykorzystywanie w leczeniu:

  • infekcji wirusowych górnych dróg oddechowych m.in. przeziębienia i grypy;infekcji bakteryjnych górnych dróg oddechowych m.in. anginy;
  • stanów zapalnych pęcherza moczowego;
  • chorób nerek;
  • chorób oczu;
  • chorób wątroby;
  • chorób trzustki;
  • problemów jelitowych;
  • chorób nowotworowych.  

Ponadto:

  • zmniejsza ryzyko chorób dziąseł;
  • zapobiega utlenianiu się cholesterolu;
  • zmniejsza ryzyko chorób serca;
  • zapobiega wrzodom żołądka;
  • zmniejsza stan zapalny związany z przewlekłą chorobą i starzeniem się;
  • wspiera zdrowie układu pokarmowego;
  • zwiększa poziom cholesterolu HDL (dobrego);
  • obniża poziom LDL (złego);
  • zmniejsza sztywność naczyń krwionośnych;
  • obniża ciśnienie krwi;
  • obniża poziom homocysteiny we krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko zapalenia naczyń krwionośnych.


Ile żurawiny dziennie spożywać? 

Zależy to od postaci, pod jaką owoc jest przyjmowany. Warto wspomnieć, że świeża żurawina jest bardzo cierpka w smaku, dlatego raczej nie jada się jej w postaci nieprzetworzonej. Bardzo dobrze sprawdzi się żurawina do picia w postaci soków bądź herbat. Żurawina może stanowić wspaniały dodatek do ciast, ciast, deserów czy owsianek. Ile jeść suszonej żurawiny? Tutaj dość istotna jest kaloryczność suszonej żurawiny, dlatego warto ją traktować jako dodatek do owsianki, czy deserów.  

Przeciwwskazania w stosowaniu żurawiny

Żurawina jest zdrowa i najczęściej dobrze tolerowana przez organizm, ale nie jest wskazana dla osób, które mają protezę zastawki dwudzielnej serca, cierpią na kamicę nerkową oraz przyjmują substancję przeciwzakrzepową tj. warfarynę. Składniki zawarte w żurawinie mogą utrudniać usuwanie substancji z organizmu, co może powodować krwotoki. Szczawiany występujące w żurawinie mogą utrudniać wchłanianie niektórych związków mineralnych, np. wapnia z diety.. Nadmiar może wywołać dolegliwości ze strony żołądka lub biegunkę.

 

 



Źródło: foodsbyann.com, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo