Kurkuma – złota przyprawa i sekret zdrowia. Poznaj jej właściwości

Złoty proszek zamknięty w torebkach znajdziemy prawie w każdej kuchni. W ostatnim czasie kurkuma, bo to o niej mowa zyskała na popularności. Przyprawa, która przywędrowała do nas z dalekiego wschodu została u nas na stałe. Ostanie badania nad tą cudowną przyprawą dowodzą wielu prozdrowotnym działaniom.

Zdjęcie dodane przez Karolina Grabowska/pexels

Co to jest kurkuma?

Kurkuma to roślina, która rośnie głównie w Indiach, Chinach, a także w Azji Południowo-Wschodniej: na terenach Indonezji, Wietnamu, Filipin i Tajlandii.

Kurkuma jest żółta, a ten kolor nadają jej kurkumina. Stanowi ona 2-5% przyprawy i jest mało toksyczna dla ludzi, więc można śmiało używać jej na co dzień, jako przyprawę lub do barwienia potraw.

Kurkumina wspiera także procesy pozytywnie oddziałujące na pojedyncze komórki i cały organizm. 

  • zapobiegać stanom zapalnym,
  • zmniejsza poziom nadtlenków lipidów i cholesterolu we krwi, 
  • spowolnia utlenianie się lipidów,
  • chroni neurony dopaminergiczne, 
  • zwiększa poziom glutationu, który wspomaga procesy antyoksydacyjne, 
  • hamuje procesy nowotworzenia na wszystkich etapach guza, 
  • zwalcza bakterie, wirusy i grzyby
  • wspiera działania chemoprewencyjne
  • pomaga w utrzymaniu zdrowia i elastyczności stawów

Kurkumina jest słabo przyswajalna w formie doustnej, mało absorbuje się z jelita i zanim dotrze do krwioobiegu jest metabolizowana w wątrobie. Aby całkowicie skorzystać z jej właściwości należy połączyć kurkuminy z czarnym pieprzem. 

W składzie pieprzu znajduje się piperyna, która poprawia wchłanialność przyprawy do krwioobiegu. 

Kurkuma działa:

  • przeciwzapalne, 
  • przeciwwirusowo, 
  • antybakteryjnie, 
  • przeciwnowotworowo, 
  • antyoksydacyjne, 
  • antyseptycznie, 
  • przeciwbólowo


Właściwości prozdrowotne kurkumy

W przemyśle spożywczym kurkuma chętnie wykorzystywana jest jako składnik curry, panierki np. do ryb, musztard lub masła. 

Kurkuma wspiera również:

  • gojenie się ran, 
  • walka z alergią, 
  • działania przeciwdepresyjne,
  • procesy antyoksydacyjne i zwalczające wolne rodniki, 
  • redukcja wydzielania soków żołądkowych, 
  • walka z dolegliwościami żołądkowymi i jelitowymi, 
  • działania zapobiegające chorobie Alzheimera i demencji,
  • poprawia kondycję stawów
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby i układu trawiennego

Przepis na złote mleko

Złote mleko na napój, który wspaniale sprawdza się przy wychłodzeniu, infekcjach, obniżeniu nastroju, depresji, bezsenności czy słabej energii życiowej.

Do sporządzenia złotego mleka dobrze mieć pastę z kurkumy, którą przechowujemy w lodówce. Można również złote mleko przygotowywać na bieżąco bez pasty z kurkumy.

Pasta z kurkumy

Składniki:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki świeżej kurkumy z nowego opakowania (nie może być zwietrzała)

Składniki mieszamy ze sobą w rondelku na małym ogniu ok. 5 minut. Ciągle mieszamy drewnianą łyżką. Nie gotujemy. Połączone składniki podczas mieszania mają uzyskać konsystencję pasty. Przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce. 

Przepis na złote mleko bez pasty z kurkumy

Do rondelka wlewamy szklankę napoju roślinnego. Następnie dodajemy pół łyżeczki imbiru, oleju kokosowego, a następnie podgrzewamy. Kiedy płyn będzie już bardzo ciepło wsypujemy 2 łyżeczki kurkumy i mieszamy. Gorący napój przelewamy do kubka i dodajemy szczyptę pieprzu. W razie konieczności można posłodzić miodem, jednak napój musi mieć wówczas mniej niż 60 stopni C. 

Pamiętaj, aby nie gotować mleka, żeby przyprawy nie straciły swoich właściwości. 

Przepis na złote mleko z pastą

Podgrzewamy mleko najlepiej napój mleczny lub mleczko kokosowe. Do ciepłego mleka dodajemy łyżkę pasty z kurkumy. Mieszamy i na koniec możemy dodać swoje ulubione dodatki: szczypta cynamonu, gała muszkatołowa, kardamon oraz koniecznie szczypta pieprzu. To właśnie dzięki niemu kurkuma lepiej będzie się wchłaniała w naszym organizmie. Możemy dodatkowo posłodzić miodem jednak mleko nie może przekraczać temperatury 60 stopni C. 

Kurkuma na męczący kaszel

1/2 łyżeczki pasty z kurkumy i 1 łyżeczkę zmielonych ziaren kolendry zalać szklanką wrzącego mleka. Odstawić na 20 min.

Po przecedzeniu dodać łyżeczkę miodu, ½ łyżeczki prawdziwego masła (najlepiej ghee lub oleju kokosowego) i szczypta pieprzu. 
Pijemy 3–4 razy dziennie po ½ szklanki, a dzieci po 100 ml. 

 

 



Źródło: niezalezna.pl

#kurkuma #złote mleko #właściwości kurkumy

Mariola Łukawska
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo