Przyroda na wyciągnięcie ręki: Co wiesz o... łęczaku?

Łęczak, brodziec leśny, trawnik (Tringa glareola) – gatunek średniej wielkości ptaka wędrownego z rodziny bekasowatych. W Polsce skrajnie nielicznie lęgowy, niewielka populacja występowała na Bielawskich Błotach. Podczas przelotów (IV–V i VII–X) najliczniejszy z brodźców pojawiających się w Polsce.

łęczak
A.Savin; creativecommons.org/licenses/by-sa/1.0

Niegdyś gnieździł się dość licznie w całym kraju, lecz likwidacja bagien i mokradeł sprawiła, że przez lata nie było dowodu na lęg tego ptaka. Łęczak zamieszkuje północną Eurazję od północnej i środkowej Europy po Półwysep Czukocki, Kamczatkę i Wyspy Komandorskie, czasami także Aleuty.

Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. W upierzeniu godowym wierzch ciała brązowy z białymi, okrągłymi cętkami, które na szyi i głowie stają się wydłużone. Nad okiem wyraźna, biała brew. Spód ciała, kuper i ogon białe. Na głowie i szyi ciemne plamki, na ogonie czarne poprzeczne prążkowanie. Dziób czarny, a nogi żółte. W upierzeniu spoczynkowym białe plamy na wierzchu ciała stają się rudawe, mniej kontrastowe. Podobnie wyglądają osobniki młodociane.

Wymiary średnie: dł. ciała ok. 20–23 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 40 cm, masa ciała ok. 50–80 g.

Zamieszkuje bagna, tereny podmokłe i brzegi zbiorników wodnych strefy tundry, lasotundry, tajgi i lasów strefy umiarkowanej. Gniazdo na ziemi, dobrze zamaskowane, o średnicy zewnętrznej 10–11 cm i głębokości 4–5 cm. Odnotowano też gniazdowanie na drzewach – w starych gniazdach drozdów lub innych ptaków. W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając w maju-czerwcu 4 (rzadko 3) jaja. Jaja wysiadywane są przez okres 22–23 dni przez obydwoje rodziców. Pisklętami początkowo opiekują się oboje rodzice, a po 7–10 dniach zwykle tylko samiec. Zdolność lotu uzyskują po 28–30 dniach od wyklucia. Pożywienie ptaka stanowią owady. Poza obszarami lęgowymi także robaki, pająki, skorupiaki, mięczaki, małe rybki, kijanki, a nawet żaby; czasami nasiona roślin.

W 2015 roku szacowała liczebność światowej populacji na 3,1–3,5 milionów osobników. Trend liczebności populacji uznawany jest za stabilny. 

W Polsce objęty ochroną gatunkową ścisłą, wymaga ochrony czynnej; dodatkowo obowiązuje zakaz fotografowania, filmowania lub obserwacji, mogących powodować płoszenie lub niepokojenie. Zagrożeniami dla tego ptaka są osuszanie obszarów, na których się gnieździ, oraz zmiany klimatyczne.

 

 

 



Źródło: niezalezna.pl

#Łęczak

ps
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo