Borówka amerykańska – ile ma kalorii, jakie posiada właściwości lecznicze
W czasie II wojny światowej brytyjscy piloci z Royal Air Force jedli borówki amerykańskie po to, by poprawić widzenie w nocy. Małe czarne kuleczki poprawiają problemy z pamięcią, wątrobą i są doskonałe na zwiększenie odporności.

Charakterystyka borówki amerykańskiej
Borówka amerykańska to ciemnoniebieski owoc, a jego skórka jest jędrna i soczysta, a sam owoc jest słodki. Jest w tej samej rodzinie co jagoda. Borówki posiadają bardzo szerokie właściwości lecznicze.
Sezon na borówki zaczyna się w lipcu, a jeżeli chodzi o importowane to można je kupić już dużo wcześniej.
Właściwości odżywcze borówki amerykańskiej:
- witamina C
- tiamina (wit. B1)
- ryboflawina (wit. B2
- niacyna
- witamina B6
- kwas foliowy
- witamina A,
- witamina E,
Borówka amerykańska dodatkowo jest bogata w pierwiastki:
- wapń,
- żelazo,
- potas,
- sód,
- cynk
- magnez
Jakie właściwości zdrowotne posiada borówka amerykańska?
- zapobiega marskości wątroby - borówki rózgowatej, hamują replikację wirusa zapalenia wątroby typu C, a tym samym zapobiegają rozwojowi marskości wątroby oraz działają ochronnie na hepatocyty
- zapobiega nowotworom - duże ilości fitoestrogenu, czyli hormonu roślinnego, który skutecznie blokuje działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych
- wspomaga pracę układu pokarmowego - błonnik i antyoksydanty zawarte w borówce amerykańskiej biorą udział w usuwaniu z organizmu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.
- zmniejsza ryzyko nadciśnienia - osoby spożywające przynajmniej raz w tygodniu porcję borówek amerykańskich o 10 proc. rzadziej chorują na nadciśnienie.
- wspomaga pracę oczu – pomaga w leczeniu niektórych chorób oczu
- poprawia pamięć – zasługa flawonoidów, które odwracają przychodzące z wiekiem ubytki w pamięci
- silna antyoksydacja organizmu - ochrona przed starzeniem się ustroju
- poprawa wyglądu skóry, włosów i paznokci
- uzupełnienie niedoborów witaminowych i mineralnych w organizmie
Pamiętaj o borówce każdego dnia
Owoce jagodowe określa się mianem królowych antyoksydantów, czyli przeciwutleniacze, które hamują proces starzenia się komórek organizmu.
Dzięki czemu dłużej można zachować młodzieńczy wygląd włosów, skóry i paznokci. Chroni również organizm przed chorobami wieku starczego, do których zaliczane są kłopoty z pamięcią, koncentracją lub zdolnościami poznawczymi.
Jak przechowywać borówki?
Podczas zakupu borówek amerykańskich wybierajmy te jędrne i sprężyste. Bez uszkodzeń i pleśni. Owoce po zakupie należy dokładnie umyć i wysuszyć, aby opóźniać proces gnilny. Owoce warto przechowywać w niskiej temperaturze, najlepiej w lodówce. Borówka doskonale nadaje się również do mrożenia.
Owoce borówki można spożywać na surowo jako przekąska oraz jako dodatek do na przykład owsianki.
Borówka amerykańska jest niskokaloryczna, dlatego jest wskazana do spożywania dla osób będących na diecie.
Owoc ten jest idealny jako dodatek do ciast, koktajli czy smoothie.
Źródło: niezalezna.pl

