Przyroda na wyciągnięcie ręki: Co wiesz o... kormoranie małym?

Kormoran mały (Microcarbo pygmaeus) – gatunek średniej wielkości ptaka wodnego z rodziny kormoranów, zamieszkujący południową i południowo-wschodnią Europę oraz zachodnią i środkową Azję. Zalatuje do Polski, do 2018 roku odnotowano 167 stwierdzeń, łącznie obserwowano 376 osobników.

kormoran mały suszący skrzydła
Andy Morffew; creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0

Długość ciała 45–55 cm, rozpiętość skrzydeł 80–90 cm; masa ciała 565–870 g. Upierzenie godowe – głowa ciemnobrązowa, ciało czarne z metalicznym zielono-czerwonym połyskiem i białymi cętkami. W upierzeniu spoczynkowym na podgardlu biała plama i brak cętek na ciele. Charakterystyczny, dłuższy niż u innych kormoranów ogon. Osobniki młodociane brązowe z wierzchu i jasne od spodu.

Zamieszkuje rzeki, jeziora (z dużą ilością roślinności) i słone zalewy (unika jednak wybrzeży morskich).

Gniazdo buduje w koloniach lęgowych na niskich drzewach, krzewach lub w trzcinach, często w towarzystwie czapli. Gniazdo zbudowane jest z drobnych gałązek.

W zniesieniu 2–8 jaj (zwykle 4–6). Jaja wysiadywane są przez okres 27 do 30 dni przez obydwoje rodziców. Pisklęta opuszczają gniazdo po 70 dniach.

Pożywienie ptaka to zasadniczo ryby, rzadziej inne drobne zwierzęta wodne (w tym ssaki), które zdobywa nurkując.

W 2015 roku liczebność światowej populacji, według szacunków mieściła się w przedziale 48–137 tysięcy osobników. Globalny trend liczebności populacji uznawany jest za wzrostowy. W Polsce podlega ścisłej ochronie gatunkowej.

 

 

 


Źródło: niezalezna.pl

#Kormoran mały

ps
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo