Zapomniany owoc agrestu i jego właściwości. PRZEPIS na tartę

Jeszcze nie tak dawno agrest królował wśród letnich owoców. Krzaki agrestu rosły niemal w każdym przydomowym ogródku. Choć owoc ten poszedł nieco w odstawkę, to jednak wraca do nas co roku. Pyszny, lekko kwaśny agrest zdecydowanie orzeźwia w upalne dni. Ponadto jest uznawany za jeden z zdrowszych owoców, przynosząc wiele korzyści zdrowotnych. Co zawiera w sobie agrest? 

zdjęcie ilustracyjne / pixabay.com/@akirEVarga

Owoc agrestu - czym jest zielony owoc?

Owoce agrestu są białe, zielone, zielono-fioletowe lub fioletowo-różowe i delikatnie, pionowo prążkowane. W środku owocu, pod twardą, ale cienką skórką z delikatnymi włoskami, kryje się miąższ z ciemnymi pestkami. Jego konsystencja jest wyjątkowa, ponieważ lekko żelowa. W smaku agrest przypomina mieszankę słodkich i winnych winogron z lekko kwaśnymi porzeczkami. W Polsce można napotkać m.in. na następujące odmiany agrestu:

  • Agrest Biały Triumf – najpopularniejszy i najłatwiej dostępny owoc o białym kolorze,
  • Agrest Czerwony Triumf – mniej popularna, owoce mają lekko fioletowe zabarwienie,
  • Agrest Niesłuchowski i Kamieniar – ukraińskie odmiany krzewu,
  • Agrest Hinnonmaki Rot – odmiana o jaskrawo czerwonych owocach,
  • Agrest Hinnonmaki Gelb – odmiana o żółtych owocach,
  • Agrest Resistenta – odmiana bardzo obficie owocująca, kolor owoców jest biało-zielony,
  • Agrest Rzeszowski – ma duże i soczyste owoce,
  • Agrest Pax – agrest bezkolcowy.

Wartość odżywcza i kaloryczność agrestu

Owoce agrestu są bardzo smaczne oraz niezwykle zdrowe. 

100 g agrestu dostarcza 44 kalorii, w tym 10 g węglowodanów, 0,9 g białka i aż 4,4 g błonnika pokarmowego. 

Pektyny, czyli błonnik żelujący, to główna frakcja reprezentująca włókno pokarmowe w agreście, która nadaje miąższowi lekko żelową konsystencję. 

Agrest ma niski indeks glikemiczny wynoszący 15-25, dlatego może być spożywany przez cukrzyków, osoby z insulinoopornością oraz innymi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Agrest stanowi źródło witaminy C (aż 27,7 mg w 100 gramach) i witaminy A (290 IU) oraz dostarcza niewielkie ilości witamin z grupy B. Ze składników mineralnych, agrest najzasobniejszy jest w potas (197 mg), natomiast wapń, żelazo, magnez, cynk i sód występują w mniejszych ilościach.

Agrest zawiera wspomagające procesy trawienne kwasy organiczne pod postacią kwasu jabłkowego i cytrynowego. 

Dostarcza także taniny, czyli garbniki roślinne, które mają działanie antyoksydacyjne. 

Zawiera sporą ilość luteiny, która jest silnym przeciwutleniaczem wspierającym pracę oczu.

Agrest – właściwości 

Wiele osób zastanawia się, czy agrest jest zdrowy? Na co może pomóc agrest? Według badań naukowych atutem agrestu jest nie tylko jego smak, ale także szereg korzyści zdrowotnych, jakie niesie za sobą jej regularne spożycie. 

  • działa przeczyszczająco – korzystne w problemach z wypróżnianiem, 
  • daje efekt moczopędny – spożywanie takich produktów, jest wskazane dla osób z dolegliwościami ze strony układu moczowego,
  • wspomaga produkcję żółci – wskazane dla osób z chorobami pęcherzyka żółciowego oraz wątroby,
  • sprzyja prawidłowemu widzeniu – zawarte w agreście składniki, które dokładniej opisano w dalszej części artykułu, wspomagają działanie narządu wzroku,
  • poprawia trawienie i zapobiega wzdęciom, 
  • wspomaga pracę układu nerwowego,
  • korzystny dla osób na dietach redukcyjnych – jest niskokaloryczny, dostarcza błonnik, a dodatkowo posiada niski indeks glikemiczny, 
  • działa przeciwzapalnie,
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca. 

Agrest dla serca i kości

Owoce bogate są w pektyny, które mogą zmniejszać stężenia złego cholesterolu. Ponadto pomagają organizmowi pozbyć się soli metali ciężkich. Zawarty w agreście potas wpływa korzystnie na utrzymanie niskiego ciśnienia tętniczego, a zawarta w nim rutyna uszczelnia naczynia krwionośne.

Agrest na pamięć i koncentrację

Agrest ze względu na zawartość magnezu ma właściwości kojące i uspokajające nerwy, a nawet poprawiające humor. Korzystnie wpływa również na pamięć i poprawę koncentracji.

Przeciwwskazania do spożywania agrestu

Mimo wielu właściwości leczniczych, agrest nie jest polecany dla wszystkich. Osoby chore na cukrzycę powinny zachować ostrożność w jedzeniu tych owoców. Ze względu na dużą zawartość tanin i kwasów agrest może zaszkodzić cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz zapalenia okrężnicy i jelit.

Agrest – zastosowanie w kuchni

Agrest doskonale smakuje na surowo, jednak sprawdza się także jako składnik szerokiej gamy przetworów – można robić z niego dżemy, kompoty oraz nalewki. Owoce sprawdzają się również jako dodatek do ciast oraz galaretek. Polsce stał się owocem niemal zapomnianym. Może czas znów sobie o nim przypomnieć?

Zastosowanie agrestu:

  • Kompot z agrestu;
  • Crumble agrestowe;
  • Powidła agrestowe;
  • Sos agrestowy;
  • Nalewka agrestowa;
  • Sok agrestowy;
  • Szpajza agrestowa;
  • Galaretka agrestowa;
  • Tarta agrestowa;
  • Ciasto z agrestem;
  • Dżem agrestowy.

Tarta agrestowa - PRZEPIS

Składniki:

Spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • opcjonalnie płatki migdałowe

Kruszonka:

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 50 g cukru brązowego
  • szczypta cynamonu

Nadzienie agrestowe:

  • 800 g agrestu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Składniki na spód ciasta umieścić w większej misce i zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

W tym czasie w garnuszku usmażyć agrest wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować około 10-15 minut do rozpuszczenia cukru, aż agrest stanie się miękki i puści sok. Nie gotować do rozgotowania. Zdjąć z palnika i odcedzić sok do osobnego naczynia i rozmieszać w nim mąkę ziemniaczaną, a następnie dodać do reszty owoców i chwilę pogotować do zgęstnienia.

Po wyjęciu ciasta z lodówki wylepić nim formę do tarty o średnicy 25 cm delikatnie wysmarowaną masłem na około 3 mm. Przed wylepieniem można posypać formę płatkami migdałowymi. Wyrównać i podpiec w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 190 ºC.  Po tym czasie wyjąć z piekarnika, wyłożyć nadzienie agrestowe i posypać kruszonką. Piec około 40 minut. 

 

 


Źródło: ekologia.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo