Ogórki małosolne. Jak kisić, by nie przekisić? PRZEPIS

Ogórki małosolne przepis - tego szuka dziś masa internautów. W tekście podpowiemy, w jaki sposób najbezpieczniej przygotować ogorki małosolne, ale też przyjrzymy się samym właściwościom. A jest czemu, bo fermentacja beztlenowa to źródło probiotyków, sporej ilości witamin. Przy tym wszystkim ogórki małosolne mają śladowe ilości kalorii!

zdjęcie ilustracyjne/ pixabay.com/@kasjanf

Gdy mowa o ogórkach, na myśl natychmiast przychodzi popularny sposób na ich wykorzystanie w kuchni – ukiszenie. To doskonały sposób konserwowania warzyw. Nie dość, że termin przydatności można liczyć w latach, to jeszcze ukiszone warzywo posiada bogatszy wachlarz wartości odżywczych – to między innymi bomba witaminy C.

Zanim jednak proces kiszenia zacznie się na dobre, można uzyskać wyśmienite ogorki małosolne. Czym różnią się do ogórków kiszonych?

Ogórki małosolne - tak smakuje ząb fermentacji

Ogorki małosolne to wynik fermentacji i dodatku przypraw. Wszystko odbywa się bez tlenu; innymi słowy – ze szczelnie zakręconą pokrywką słoika. Nazwa mylnie wskazuje na niską zawartość soli. To istotna część zalewy, w jakiej powstają ogorki małosolne. Specyficzny smak bierze się z krótkiego czasu kiszenia ogórków, choć w zaprawie naprawdę słonej.

Warto zapamiętać! Ogorki małosolne często stanowią element diety odchudzającej. Dietetycy decydują się na nie, z uwagi na niską zawatość soli i bogactwo witamin. Kaloryczność jest znikoma. Na 100 g przypada zaledwie 11 kcal.

Pozostawiając na boku walory smakowe, ogórki małosolne mają też właściwości prozdrowotne. To dzięki obecnym w takich ogórkach probiotycznym bakteriom kwasu mlekowego. Te wyjątkowo dobrze oddziałują na mikroflorę jelitowę naszego organizmu.

Jej kondycja wpływa zaś na trawienie, metabolizm czy pracę całego układu odpornościowego. Zaburzenia takiej mikroflory często prowadzą do infekcji, otyłości, chorób metabolicznych, alergii czy stanów zapalnych.

Przepis na ogórki małosolne

Najlepsze zostawiamy na koniec. Jak się robi ogórki małosolne? Poniżej prezentujemy kompletny przepis na ogorki małosolne.



Kiszenie odbywa się w kamionkach, słoikach bądź drewnianych beczkach. Niezależnie od używanego naczynia, należy je wcześniej dokładnie wymyć i wyparzyć.

Jakie ogórki wybrać? Najlepiej sprawdzą się te niewielkich rozmiarów, najlepiej nie do końca dojrzałe.

Wymyte ogórki układamy w naczyniu – naprzemiennie z przyprawami. Użyj łodyg kopru, czosnku, gorczycy, fragmentu korzenia chrzanu. Można też dodać liści dębowych, wiśniowych bądź porzeczkowych. Całość zalewa się solanką.

Solanka: na jeden litr przegotowanej wody dodaj ok. 50 g soli.

Tak przygotowaną zawartość naczynia odetni od tlenu – zamknij pokrywę, dokręć wieko. Całość przykryj i na górę połóż coś ciężkiego.

Ogórki małosolne – ile trwa kiszenie?

Od odstawienia szczelnie zamkniętych pojemników, poczekaj 1-2 dni. Koniecznie zadbaj, by w tym czasie ogórki przebywały w ciepłym pomieszczeniu – ok. 18 st. C. Po ok. dwóch dniach ogórki można przełożyć w chłodniejsze miejsce, ale nie na długo! Chodzi przecież o ogórki małosolne, nie ogórki kiszone. Jeśli robisz to pierwszy raz, mogą wystąpić niespodzianki. Raczej z kategorii tych przykrych, bo początkującym często pojawia się w naczyniach pleśń. Mimo to, warto próbować swoich sił, bo przepis na ogorki małosolne jest łatwy, krótki w realizacji, a – przy odrobinie szczęścia – przepyszny.

Ogorki małosolne są tanie w przygotowaniu. Do tego wykazują szereg prozdrowotnych właściwości, co jednoznacznie zachęca do ich spożywania. Najlepiej jednak ogórkami zajadać się w różnych postaciach – zarówno małosolnej, ale też głęboko ukiszonej.

Ogórki małosolne zawierają w sobie sporo soli. Ostrożni powinni więc być wszyscy, którzy jej spożycie powinni redukować do minimum.

 

 


Źródło: bonavita.pl, medonet.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo