Z OSTATNIEJ CHWILI

PKN Orlen podpisał z węgierskim MOL umowę sprzedaży 100 proc. udziałów w Lotos Paliwa, w celu wdrożenia środków zaradczych • • • Gaz-System: gazociąg Baltic Pipe osiągnął pełną przepustowość • • •

Lawenda – zastosowanie i właściwości. Dlaczego warto mieć ją w domowym zielniku?

Kwiaty lawendy mają przyjemny, intensywny zapach i piękny wygląd. Roślina ta posiada szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Najczęściej pozyskuje się z niej olejki eteryczne, które mają zastosowanie w aromaterapii.

Zdjęcie dodane przez CARLOS PÉREZ ADSUAR ANTÓN,pexels

Właściwości lawendy

Z lawendy najczęściej pozyskuje się olejek eteryczny, wykorzystywany w aromaterapii i kosmetologii ze względu na swój przyjemny zapach, środek uspakajający, a nawet usypiający.

Kwiaty tej rośliny są bogatym źródłem polifenoli, flawonoidów, antocyjanów, garbników, fitosteroli i cennych kwasów, np. ursolowego, oleanolowego. Substancje te działają rozkurczowo na mięśnie gładkie, pobudzają wydzielanie żółci i soku żołądkowego. 

Swoje działania antybakteryjne ma również w przypadku wspomagania leczenia chorób układu oddechowego. Dodatkiem naparu lawendowego do inhalacji wspomaga usuwanie zalegającej plwociny, działa przeciwzapalnie i ułatwia oddychanie.

Olejki eteryczne lawendy wyciszają układ nerwowy, zmniejszają napięcie nerwowe i pomagają w szybszym i spokojnym zasypianiu. 

Napar z lawendy działa przeciwbólowo, może złagodzić ataki migreny, bóle menstruacyjne i reumatyczne. 

Wyciąg z kwiatów lawendy: 

  • działa uspokajająco; 
  • przeciwskurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego; 
  • dobroczynnie na perystaltykę jelit i dróg żółciowych; 
  • niwelują wzdęcia 

Przygotowanie naparu z lawendy to 1 lub 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy na filiżankę wody. 

Zastosowanie olejku lawendowego w aromaterapii:

  • łagodzenie dolegliwości żołądkowych występujących na tle nerwowym; 
  • łagodzenie uczucia niepokoju; 
  • ułatwianie zasypiania i regulacja rytmu dobowego

Przeciwskazania używania lawendy

Największym i najgroźniejszym przeciwskazaniem do używania tej rośliny pod każdą postacią jest uczulenie. Dodatkowo Europejska Agencja Leków nie zaleca podawania olejku eterycznego z lawendy dzieciom poniżej 12. roku życia

Skutki uboczne lawendy

Zbyt duża ilość podania olejku lawendowego może spowodować stan zapalny błony śluzowej żołądka i jelit. Mogą ulec również uszkodzeniu nerki i płuca. 
Zaleca się używanie lawendy w trudnościach z zasypianiem oraz przy łagodzeniu stresu. 

Lawenda na mole

Mole nie lubią zapachu lawendy, zapach ten działa odstraszająco na nie. Należy wziąć jednak pod uwagę, że olejek nie usunie już istniejących owadów, ale na pewno zadziała profilaktycznie. 
Materiał nasączony olejkiem lawendowym lub też lniane torebki wypełnione suchymi kwiatami można wyłożyć w szafkach kuchennych lub szafie z ubraniami. 

Lawenda w kosmetyce

Olejek lawendowy posiada właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Śmiało można dodać kilka kropel do szamponu lub odżywki do włosów. Dzięki temu włosy będą pięknie pachnieć, a skóra zostanie wzmocniona. Lawenda jest skutecznym remedium na wypadające i osłabione włosy. Wcieranie olejku w skórę głowy, wzmacnii osłabione cebulki, przyspieszy porost nowych, włosy będą mocniejsze, a skóra odżywiona. 
Kilka kropel lawendy zmniejszanych z olejkiem migdałowym lub olejem kokosowym dodanych do kąpieli działa relaksująco.

Lawenda posiada właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Dzięki temu idealnie nadaje się do skóry z problemami:

  • podrażnionej, 
  • przesuszonej 
  • trądzikowej

Olejki dostarczą skórze witamin, flawonoidów, garbników i steroli. Lawenda poprawi i nawilży, koloryt i jakość skóry. 

 

 



Źródło: niezalezna.pl

#właściwości lawendy #kwiat lawendy #lawenda

Mariola Łukawska
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo