Groźne bakterie w lodówce. Jak się ich pozbyć?

W lodówce przechowujemy produkty spożywcze, aby uchronić je przed zepsuciem. Jednak żywność nie jest tam w 100% bezpieczna. Znane są bakterie i grzyby, które bardzo lubią wilgotne, chłodne środowisko lodówki. 

Zdjęcie dodane przez Max Vakhtbovych/pexels

Jak zabezpieczyć żywność w lodówce?

Bakterie „lodówkowe” mogą różnić się od siebie objawami, okresem inkubacji oraz produktami, które preferują.

Stosując kilka czynności możemy uchronić naszą żywność w lodówce:

  • higiena osobista - częste mycie rąk jest kluczem do nieprzenoszenia bakterii i zarazków na inne przedmioty i powierzchnie
  • porządek w lodówce - pamiętajmy, aby szczelnie zamykać produkty mogące być źródłem zakażenia oraz odseparowywanie ich od innych rzeczy przechowywanych w lodówce.
  • dokładne mycie (najlepiej szczotką) owoców i warzyw
  • skracanie do minimum okresu przechowywania żywności w lodówce
  • cykliczne czyszczenie i dezynfekowanie lodówki i zamrażalki
  • poddawanie obróbce termicznej gotowych dań

Mycie żywności 

Groźną bakterią, która lubi zimno nosi nazwę Listeria. Bakterię możemy również znaleźć w produktach gotowych do spożycia oraz surowym mięsie. Zanieczyszczone mogą być nawet mrożonki, gdyż zamrażalnik jest dla niej również dogodnym środowiskiem do rozmnażania. Bakterię zniszczyć możemy poprzez poddanie produktu obróbce termicznej. Bardzo ważne jest mycie owoców i warzyw przed ich zjedzeniem. Myć należy również produkty, które na swoich opakowaniach posiadają dopisek „już umyte”. Bakteria jest zagrożeniem przede wszystkim dla kobiet w ciąży. Prowadzi do poronienia lub do wad rozwojowych u dziecka.

Osoby starsze, noworodki czy osoby z obniżoną odpornością również powinny uważać, u nich najczęściej zakażenie przebiega w sposób ostry, a w niektórych przypadkach może doprowadzić do zapalenia mózgu, płuc czy nawet gałek ocznych. 

Do objawów listeriozy (choroba zakaźna wywołana przez bakterie Listeria monocytogenes) należą między innymi: 

  • gorączka, 
  • osłabienie, 
  • dreszcze, 
  • bóle mięśniowe, 
  • wymioty 
  • biegunka

Okres inkubacji wynosi od 3 nawet do 70 dni, a objawy często są niespecyficzne i bardzo często przypominają grypę. Nie zawsze możemy wychwycić moment, w którym doszło do zakażenia Listerią.

Obróbka termiczna

Kolejną bakterią, która wywołuje chorobę jersiniozy jest bakteria Yersinia enterocolitica. Do zakażenia dochodzi najczęściej poprzez spożycie skażonej wieprzowiny, wody lub niepasteryzowanego mleka. Bakteria odpowiedzialna jest za zatrucie pokarmowe, wskutek czego najczęściej zakażenie przybiera formę ostrego zapalenia jelit. 
Bakteria jersinia najchętniej rozwija się w niskich temperaturach jakie panują w lodówce i uwielbia gotowaną żywność. Bakterię niszczy podgrzewanie powyżej 70 stopni. 

Pleśń na jedzeniu

Grzyby to grupa najbardziej rozpowszechniona w pożywieniu, ale również w naszym otoczeniu. Do wzrostu potrzebują one wilgoci, a ją bez problemu znajdą w naszych domach i w żywności. 

Lodówka i jej niska temperatura spowolnią proces wzrostu pleśni, ale jej nie zatrzyma.
Najczęściej grzyby atakowane są produkty takie jak:

  • mąka, 
  • pieczywo, 
  • warzywa i owoce, 
  • przyprawy, 
  • wino i piwo

Objawy zakażenia są bardzo niespecyficzne. 

Przy zakażeniu grzybami może wystąpić:

  • ból brzucha, 

  • biegunka, 
  • wymioty, 
  • apatyczność
  • mgła mózgowa 
  • bóle stawów

Dodatkowo toksyny mogą przyczynić się do rozwoju chorób wątroby, powodować zaburzenia układu nerwowego, wpłyną na rozwój alergii i chorób układu oddechowego. 

Aby uniknąć zakażenia pleśnią należy przestrzegać podstawowych zasad higieny, często wietrzyć pomieszczenia i co najważniejsze nie spożywać zainfekowanej żywności! Pleśń na powierzchni produktu powoduje, że nie nadaje się on do spożycia. 

Do innych bakterii, które możemy znaleźć na żywności trzymanej w lodówce należą: Escherichia coli, Campylobacter, Shigella czy najbardziej znana Salmonella, której zakażenie może prowadzić do tyfusu.

 

 


Źródło: niezalezna.pl

#bakterie w lodówce #jakie bakterie lubią zimno

Mariola Łukawska
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo