Wielka fabryka piwa w starożytnym Egipcie

Archeolodzy odkryli w Egipcie fabrykę piwa, która działała na skalę przemysłową. Przypomnieć trzeba, że kamienne stągwie po piwie znaleziono też w jaskini Raqefet w północnym Izraelu. Koryta do produkcji trunku sprzed 11 tysięcy lat odkryto w Göbekli Tepe we wschodniej Turcji. W Mezopotamii najstarszy dowód produkcji piwa znajduje się na liczącej 6000 lat sumeryjskiej tablicy przedstawiającej Sumerów pijących ze wspólnej miski przez trzcinowe słomki. Zarówno w neolitycznej Europie, jak i w Chinach, 5000 lat temu, piwo warzono z jęczmienia i innych zbóż.

Browar egipski

Browar egipski, liczący 5000 lat, znaleziono się starożytnym mieście Abydos nad Nilem. Zespół amerykańskich i egipskich egiptologów odkopał „osiem ogromnych jednostek produkcyjnych” o średniej długości około 20 metrów i szerokości 2,5 metra, zawierających ponad 80 pojedynczych kadzi ceramicznych używanych do gotowania lub zacierania na różnych etapach produkcji. W misach ceramicznych znajdowały się pozostałości, które, jak określono, były używane do podgrzewania mieszanki zboża i wody. Według Abydos Archeology:

Gdyby wszystkie osiem linii produkcyjnych browaru działało naraz, to zdolność produkcyjna browaru zbliżyłaby się do 50 000 litrów. Nawet jak na współczesne czasy to niezły wynik.

Szef misji archeologicznej dr Matthew Adams z Instytutu Sztuk Pięknych Uniwersytetu Nowojorskiego sugeruje, że piwo produkowano w Egipcie „nie tylko do zwykłego picia, ale do użytku podczas rytuałów przez elity. Napój ten był nie tylko orzeźwieniem po pracy, ale przede wszystkim kluczowym elementem duchowej dynamiki życia i śmierci”. Adams twierdzi, że bogini Tjenenyet, guwernantka rodzących kobiet, była być może odpowiedzialna za warzenie piwa w okresie Państwa Środka i początku Nowego Państwa. Jeden z fragmentów „Księgi oddechów”, napisanych dla Hor, tebańskiego kapłana dla Amun-Ra, wyraźnie wspomina: „Niech twój ba-duch uczyni dla ciebie ofiarę inwokacyjną składającą się z chleba, piwa, wołowiny i drobiu, chłodnej wody i kadzidła w ciągu każdego dnia”. W końcu starożytni Egipcjanie wierzyli, że życie pozagrobowe zawiera wszystkie te wspaniałe rzeczy, które są naszym udziałem i w tym życiu –  jedzenie, przedmioty codziennego użytku, zwierzęta domowe, piękne stroje i napoje, również te wyskokowe.

 

 

 



Źródło: niezależna.pl

#Starożytny Egipt #piwo #historia piwa #mitologia egipska #archeologia

Magdalena Łysiak
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo