Badanie krwi pomoże wykryć depresję? 

Pokarmy bogate w pewien aminokwas mogą znacząco przyczyniać się do podatności na depresję. Do takich wniosków doszła grupa naukowców, badających dietę osób spożywających produkty, w których występuje prolina. Chodzi m.in. o mleko, mięso i jajka.

Zdjęcie autorstwa Anna Shvets z Pexels

Naukowcy z Instytutu Badań Biomedycznych w Gironie i Uniwersytetu Pompeu Fabra w Barcelonie badali dietę 116 uczestników pod kątem zawartości różnych aminokwasów. Uczestnicy wypełniali także kwestionariusze dotyczące objawów depresji. Wnioski z badań opublikowało pismo „Cell Metabolism”.

Z zaskoczeniem odkryliśmy, że spożycie proliny było w największym stopniu związane z nasileniem depresji.
- mówi dr José Manuel Fernández-Real, autor badan.

Po przeanalizowaniu składu mikrobiomu jelitowego badanych naukowcy zaobserwowali związek pomiędzy depresją a bakteriami jelitowymi oraz genami bakteryjnymi biorącymi udział w metabolizmie proliny. Poziom proliny w organizmie zależał zatem od mikrobiomu jelitowego.

Mikrobiom pacjentów spożywających dużo proliny, u których poziom tego aminokwasu we krwi był niski, zawierał wiele genów bakteryjnych zaangażowanych w transport i metabolizm proliny.
- piszą autorzy.

Gdy mikrobiom uczestników z wysokim poziomem proliny przeszczepiono myszom, zaczęły one przejawiać zachowania depresyjne.

Następnie naukowcy wyizolowali dwa rodzaje bakterii z mikrobiomu związanego z wysokim i niskim spożyciem proliny i podali w pożywieniu muszkom owocowym Drosophila melanogaster, u których możliwe jest wywołanie objawów depresyjnych. Muszki, które spożywały bakterie Enterobacter (związane z objawami depresji u ludzi) przejawiały znacznie więcej objawów depresyjnych niż te, które spożywały bakterie Lactobacillus (związane z niższym ryzykiem depresji). Gdy bakterie Enterobacter podano zmodyfikowanym genetycznie muszkom, które nie posiadały kanałów transportujących prolinę do mózgu, owady zupełnie nie były podatne na depresję.

Wskazuje to, że prolina ma istotny wpływ na nastrój, a sposób odżywiania się może wpłynąć na stopień nasilenia objawów depresji.
- komentują naukowcy.

 


Źródło: Niezalezna.pl, PAP

#depresja

MaŁu
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo